Protest radnika FRA, traže rešenje statusa fabrike

4
418

ČAČAK – Nekoliko desetina bivših radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je danas ispred te fabrike zahtevajući rešenje statusa fabrike u kojoj je pre mesec danas prekinuta proizvodnja i otvoren predstečajni postupak zbog velikih dugovanja i dugogodišnje blokade računa.

U međuvremenu, radnicima je isplaćen socijalni program i oni su sporazumno raskinuli radni odnos, ali je na poslednjoj raspravi Privredni sud odbio da uvede stečaj u fabriku, na zahtev Ministarstva odbrane koje je navelo da bi se “otvaranjem stečaja prekinula proizvodnja naoružanja i vojne opreme, čime bi se direktno ugrozilo snabdevanje odbrambene industrije Srbije“.

Predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenicji Beta da radnici protestuju jer smatraju da je odluka Ministarstva odbrane “nerealna“ i da u fabrici nema uslova za pokretanje proizvodnje.

On je ponovio da je račun fabrike u blokadi osam godina, da je fabrika u gubitku od 29,7 miliona evra i da samo za gas duguje dva miliona dinara.

Prema njegovim rečima, radnici su očekivali da će posle uvođenja stečaja jedna privatna firma zakupiti halski prostor, nastaviti sa proizvodnjim koju je imala FRA i zaposliti oko 200 radnika, ali da je došlo do zastoja u pregovorima rukovodstva fabrike sa tom firmom zbog visokog zakupa halskog prostora.

Radnici su na današnjem protestu Izrazili sumnju da će ta lokacija biti prodata lokalnom biznismenu koji će tu praviti lokale i zgrade. Očajni su i poniženi zbog neisunjenih obećanja, jer kako kažu, nemaju od čega da žive.

Imamo informaciju da je njih petoro zainteresovano za halski prostor i ne protivimo se uvođenju stečaja. Međutim, imamo više krivičnih prijava protiv odgovornih lica, odnosno menadmenta i pružili smo tužilaštvu informacije koje su potkrepljene dokazima o krivičnim delima u fabrici, a sud ne postupa po njima – rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih zahteva je isplata zaostalih neisplaćenih zarada, te da ih ne uslovljavaju sa datumom ulaska u stečaj.

Nezadovoljni radnici istakli su da su podneli više krivičnih prijava protiv menadžmenta i direktora Milana Vidakovića, ali tužilaštvo je odbacilo tu tužbu, jer nije htelo da izvede sve dokaze.

Izvor: Beta, Nova.rs, Morava info

Prethodni članakViši bibliotekar Dubravka Ilić dobila vredno priznanje za dosadašnji rad
Sledeći članakU toku rekonstrukcija parka u Gornjem Milanovcu

4 KOMENTARA

  1. Ispred vrata kod bivsih direktora od 90 tih godina proslog veka ,doduse neki nisu vise medju zivima .Da vam opstina vise daje pare i pomaze.Stidite se.

  2. Bolje da bude prodata bilo kome nego da pr..i dokona. Bar će neko raditi i mati koristi od nje. Jer ovako ništa. Ovo je bruka za sve. A ovi džabalebaroši neka svi uhvate po zastavu i neka mašu. To je najlakše. Neko reče mrš,slažem se.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here