Putarina će se naplaćivati i na brzim saobraćajnicama i opterećenim magistralnim putevima

5
1093
Foto: Pixabay

Putarina će se od sledeće godine, osim na auto-putevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama u Srbiji, a za najveće šlepere i na pojedinim magistralnim putevima koji su opterećeni.

To je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je naveo da će biti formirano posebno preduzeće koje će baviti samo naplatom putarine.

  • Putarina se po našem zakonu sada naplaćuje samo na auto-putevima. Već do 2026. godine imaćemo završenih skoro 180 kilometara brzih saobraćajnica, pa će početi naplata i njihovog korišćenja, ali ne preko rampi, već satelitskim praćenjem vozila. Cena putarine na brzoj saobraćajnici ne može da bude ista kao na auto-putu ali će se korišćenje naplaćivati – rekao je Vesić za Blumberg Adriju.

Na pitanje zašto se osniva posebno preduzeće za naplatu putarine, odgovorio je da se očekuje da sa naplatom putarine na auto-putevima, brzim saobraćajnicama i najvećim šleperima na pojedinim magistralnim pravcima, iznos bude oko tri puta veći nego ove godine kada se očekuje više od 40 milijardi dinara prihoda, a takav posao prevazilazi kapacitete „Puteva Srbije“.

Ministar je ukazao i na potrebnu reorganizaciju putarskih firmi, kako bi se jedna bavila samo auto-putevima, druga svim ostalim putevima i posebna koja će naplaćivati putarinu.

Upitan kada će država prestati da subvencioniše „Puteve Srbije“, s obzirom na prihod od naplate putarine, koji je godišnje oko 33,7 milijardi dinara, ministar je pojasnio da se putevi ne mogu rekonstruisati samo iz tog izvora, budući da je u Srbiji oko 6.000 kilometara magistralnih puteva koji treba da se rekonstruišu, od 15.000 kilometara koliko ih je ukupno.

Zato, dodaje, država ima obavezu da ulaže u putnu infrastrukturu, ali i napominje da to nisu klasične subvencije, jer se ta sredstva koriste za rekonstrukciju puteva, a ne za plate.

Izvor: Blumberg Adria

Prethodni članakZbog sve izraženijeg nasilja u školama ombudsman predlaže uvođenje društveno-korisnog rada za učenike
Sledeći članakPlanska isključenja struje u Čačku za utorak, 25. jun

5 KOMENTARA

  1. Naplata za sve ce se vrsiti na autoputu i brzim saobracajnicama a za kamione samo regionalnim. Da bi naterali teretni program na autoput.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here