Radnici FRA ogorčeni: Dok jedan čovek sa vrha govori da se otvaraju nova radna mesta, zatvara se profitabilan pogon

4
927
Radnici FRA tokom jednog od ranijih protestnih okupljanja; foto: MNA

ČAČAK – Pošto su u petak sudski izvršitelji preuzeli deo pogona za izradu kugličnih vretenja Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, radnici su danas započeli sa preseljenjem mašima u hale koje su ostale u njihovom vlasništvu.

U vlasništvu FRA ostale su dve trećine pogona, gde treba uneti mašine iz drugih prostorija, a po svemu sudeći to je biti teško izvodljivo.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić izjavio je agenciji MNA da ne postoje tehnički uslovi kako bi se veće mašine i oprema premestili.

Poznato je da je ovaj pogon važan gde se izrađuju delovi za namensku industriju, a očigledno nećemo nastaviti proces proizvodnje zbog ovog preseljenja koje će trajati duže. Nećemo uspeti da na vreme isporučimo alate i specijalne alate za potrebe namenske industrije. Poznato je da ovaj deo fabrike jedini u regionu radi specijalne alate za potrebe namenske industrije, odnosno raketni sistem ‘Morava’ i sada će svaka druga nabavka biti otežana – naglasio je Đelić.

Prema njegovim rečima, veštak mašinske struke dao je nalaz da oprema i mašine ne mogu da se presele i da negarantuje da će uspešno biti u funkciji.

Ovde se radio o izuzetno preciznim mašinama i opremi, odosno jedna kompresija je šetkateška pet tona. I veštak elektrostruke je dao nalaz da trafostanica koja je naše vlasništvo je otežano i ne može da se preseli – istakao je Đelić.

Ranko Golić u pogonu za izradu kugličnih vretena radi 41 godinu kao metalostrugar.

Smatra da je država u slučaju FRA napravila veliku grešku i da je deo pogona koji mnogo vredi prodat za male pare.

Ovde ćemo da se sabijemo na nastavimo sa proizvodnjom koliko je u našoj mogućnosti, dok država nešto ne bude preduzela. Nije mi jasno da se jedna profitabilna radna jedinica zatvara i uništava, a jedan čovek sa vrha kaže mi otvaramo radna mesta. U redu, otvara radna mesta, ali koliko zatvara. Ovo država nije smela da dozvoli, ovde mi rade supruga i ćerka. Ja imam još godinu dana do penzije, a šta će ta deca da rade. I onda se pitaju zašto mladi odlaze u inostranstvo – izjavio je Golić.

U pogonu je ostalo desetak zaposlenih, međutim problem može biti taj kad pojedini uskoro odu u penziju, a novi radnici ne počnu sa radom, jer je slabo zainteresovanih.

Postvalje se pitanje ko će izrađivati alate koji su neophodni za odbrambeni sistem zemlje.

Izvor: MNA

Prethodni članakVučić: Za deset dana biće potpisan ugovor o gradnji Moravskog koridora
Sledeći članakOvo su dobitnici Decembarske nagrade Čačka

4 KOMENTARA

  1. Sve su uspeli poganim da odrade uz asistenciju uprave grada….
    Čak i direktor Fra igra lošu igru , došao kad je sve gotovo, sad su na redu da otmu i mašine….tu su u ekipi i neki sindikalni…..

  2. Prevaranti gase vas pogon da bi dosli do posla vaseg(preko Kineske proizvodnje a FRA zig), do zemljista pored ulice 10 i da bi mladje radnike zaposlili u robovsku firmu u Preljini..gde se radi ko crnac za malu platu !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here