Revija 11 filmova u okviru filmskog ponedeljka Galerije “Risim“

0
162

ČAČAK – U okviru Filmskog i video programa Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, u ponedeljak, 7. novembra, biće prikazana revija 11 “čistih filmova“.

Još jedan filmski ponedeljak, za sve prave ljubitelje i poznavaoce koji od filma očekuju nešto više od puke zabave. Ovoga puta, organizatori tragaju za suštinom filma kao medija. Na ovo putovanje od kraja 19. veka pa sve do današnjih dana, publiku će voditi Jovan Marković, filmski kritičar i istraživač iz Jugoslovenske kinoteke.

Program se održava u Galeriji “Risim“, sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Program projekcije:

Ulazak voza u stanicu (1895), braća Limijer
Berlin: Simfonija velegrada (1927), Walter Ruttmann (*inserti)
5 minuta čistog filma (1925), Henry Chomette
Moods of the Sea (1941), Slavko Vorkapić
Stellar (1993), Stan Brakhage
Dim i voda (1963), Dragoslav Lazić
Pravac (1964), Tomislav Gotovac
Rondo (1963), Divna Jovanović
Gavran (1973), Nikola Đurić
Čist film – uspomena na GEFF (1984), Miroslav Bata Petrović
Sky Lines (2014), Nadin Pulen

Ideja o čistom filmu stara je gotovo koliko i sam film. Od trenutka kada se o novom mediju počelo razmišljati kao o umetnosti, javili su se teorijski pristupi koji su pokušavali da pronađu suštinu filma ili, drugim rečima, onaj element koji film odvaja od drugih umetnosti. Suprotno od struje mišljenja koja je zastupala stav da je film sinteza svih dotadašnjih postojećih umetnosti, pojedini teoretičari, ali i autori, nastojali su da dokažu da postoji nešto što je isključivo filmsko, differentia specifica na kojoj tek treba da se konstituiše nova umetnost. Do sada je o ovom problemu napisano nebrojeno mnogo eseja i snimljeno nebrojeno filmova u kojima se tragalo za odgovorajućom formom koja bi uspela da uhvati esenciju filma. Iz današnje perspektive, ideja o čistom filmu čini se kao jedan san i mit, ali kao i svaki mit može predstavljati izvor inspiracije i pokretačke energije za otkrivanje novih formi. Kroz razgovor o čistom filmu pokušaćemo da sagledamo obe strane ovog mita, postavljajući pitanja: Od čega to film treba da bude očišćen? Zašto je naracija arhineprijatelj čistog filma? Da li je čist film problem teorije ili prakse? Da li čist film možda postoji samo u okviru nečistog? – navode organizatori.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOsam novih slučajeva kovid zaraze u celom okrugu
Sledeći članakRemi bez golova Borca 1926 na gostovanju protiv OFK Mihajlovca

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here