Šarčević: Pripremljeno nekoliko modela nastave u novoj školskoj godini

3
1152
Mladen Šarčević

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je izjavio da je za početak nove školske godine u uslovima epidemije koronavirusa pripremljeno „nekoliko modela realizacije nastave“ i da je prosveta spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji.

Šarčević je za „Blic“ kazao da će škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara – da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi.

Sugrišemo profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore, jer u delu porodica je strah – rekao je Šarčević.

Dodao je da će se nastava izvoditi uz epidemiološke mere, te će đaci nositi maske, po samo jedan će biti na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.

Govoreći o osnovnim školama, Šarčević je kazao da će se raditi po drugačijim smenama, te će prvi i drugi razred imati četiri časa i završavaće do 11 sati, a onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razrada i ostaju do 20 časova.

Šarčević je rekao da svi oni imaju po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platfore ima autonomiju – dodao je Šarčević.

Kazao je da veće škole u većim gradovima zahtevaju više kombinacija modela nastave i da će „oko 360 škola morati da obori broj od 1.000 đaka i da rade po smenama“.

O srednjim školama Šarčević je rekao da će dualne i stručne teoretski deo držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave po kompanijama, odnosno – dok je deo razreda na nastavi, drugi su na vežbama izvan škole.

Približno je oko 500 srednjih škola, a one škole sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati dve smene. To praktično znači podelu, pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i četvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima – najavio je Šarčević.

Izvor: Beta, Blic

Prethodni članakPesnik iz Čačka Milojko Kaloserović Mikals dobitnik vrednog priznanja
Sledeći članakPredsednik Sindikata lekara i farmaceuta zapretio štrajkom zdravstvenih radnika

3 KOMENTARA

 1. Bez komentara!!
  Ovoliko besmislica,varijanti,modela,lupetanja,autisticnog ponasanja ministra koji se uopste ne osvrce na sve moguce rizike veceg okuplhanja dece i nastavnog kadra,njegova nebriga i bahat odnos prema zdravlju kako ucenika,tako i svih zaposlenih u prosveti nisam cula od kada sam ne pocela da radim u prosveti,nego od kada sam i sama postala djak,a to je bilo davne 1984.godine!

  • Znaci nije lose da da prosvetni radnici spavaju u skoli, da ne dolaze kuci svojim porodicama (ako imaju i mladje i starije razrede), a i verovatno je da ce se sigurno zaraziti, Realno cela plata ima da ide na maske….
   Ovaj covek ministar, stvarno prica cudne price. Totalno nepostovanje svojih zaposlenih….
   Jadna Srbija sa ovakvim ministrom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here