Sastanak ministra, malinara i hladnjačara, evo šta je dogovoreno

4
529

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović razgovarao je danas u Vladi Srbije sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara, kako bi razmotrili potencijalna rešenja za izazove sa kojima se suočavaju sve zainteresovane strane.

Kako je saopšteno iz ministarstva, sastanak je ocenjen kao najkonstruktivniji do sada i protekao je u veoma prijateljskoj atmosferi, a naredni će biti održan u petak. Martinović je istakao da su vrata Ministarstva apsolutno otvorena za svaku vrstu razgovora, a da samo sa jedinstvenim i usaglašenim stavom mogu da se donesu sistemska i realna rešenja koja će proizvesti dugoročne rezultate.

  • Jedino sinergijom poljoprivrednika i državnih organa, udruženi, možemo da odgovorimo na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane. Izazove sa kojima se susrećemo, prevazići ćemo obostranim razumevanjem, dijalogom i postepenim rešavanjem svakog problema, imajuću u vidu da je naše ministarstvo kuća svih naših poljoprivrednika. Mi smo jedno, treba da napravimo sistem u kome će veliki i mali sihronizovano funkcionisati. Danas smo pokazali da to možemo – naglasio je ministar Martinović.

Vlasnici hladnjača su tražili dodatni rok da odgovore na zahtev proizvođača da minimalna otkupna cena bude oko 400 dinara za kilogram.

Hladnjačari su naveli da se u četvrtak završava sajam u Amsterdamu i da će nakon toga znati kolika je potražnja malina i koliko mogu da plate to voće u otkupu.

Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović rekao je agenciji Beta, posle skoro četvorosatnog sastanka, da otkupljivači nisu pominjali nikakvu cenu.

  • Više su kukali koliko im je teško nego proizvođači. Kada svojim ucenjivačkim odnosom prema proizvođačima doprinesu da se potpuno unište voćnjaci malina, moći će da nude i 3.000 dinara za kilogram, ali maline neće biti – rekao je Radović.

Dodao je da će rod ove godine u Srbiji biti upola manji nego prošle godine i da se može očekivati oko 25.000 do 30.000 tona.

Radović je rekao da su otkupljivači prošle godine kupovali maline za najviše 200 dinara po kilogramu, a da je to voće u trgovinama bilo daleko skuplje i da su mnogi proizvođači imali gubitak i počeli da uništavaju ili zanemaruju malinjake.

Ove godine na uništenje roda su, prema njegovim rečima, uticale i vremenske neprilike, najpre mraz, a zatim i grad.

Izvor: Tanjug, Beta, Morava info

Prethodni članakSvi za Čačak: Recimo “stop“ aktuelnoj lokalnoj vlasti
Sledeći članakSutra postavljanje kamena temeljca za novu nemačku fabriku u Čačku

4 KOMENTARA

  1. Dosta vise malinari koja je otkupna cena jabuke, sljive, kruske, kajisije, trenje, visnje, dunje. Cupajte malinu ako je mala cena.Ili ce te ponovo sa flasom piva da blokirate puteve na +40 c dok roditelji sa decom cekaju u koloni.

  2. Bas me zabole levo… Sve maline treba pocupati, iskoreniti. Da mirno narod zivi a ne da se bakce sa malinarima, hladnjacarima koji su nam se popeli na vrh glave. Kao da se bave atomskom fizikom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here