Savet za zdravstvo Dveri: Zdravstvo se ne sme posmatrati kroz neoliberalnu prizmu samo kao potrošačka delatnost

3
159

ČAČAK – Savet za zdravstvo Gradske organizacije Dveri oglasio se saopštenjem povodom situacije u srpskom zdravstvu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Srpski pokret Dveri se zalaže za potpunu depolitizaciju zdravstva, za vraćanje poverenja u naš zdravstveni sistem, za vraćanje dostojanstva zdravstvenim radnicima i da konačno pacijent bude u središtu našeg zdravstvenog sistema.

Zdravstveni sistem mora počivati na humanističkim principima i zdravstvo se ne sme posmatrati kroz neoliberalnu prizmu samo kao potrošačka delatnost, već se moraju uzeti i merila benefita za naše pacijente. Mi u Dverima smatramo da, ako hoćemo da budemo socijalno i zdravstveno odgovorna zemlja, onda zdravstvo mora biti jedno od prioriteta državne politike.

U našoj zemlji niko ne sme biti bez zdravstvene zaštite. Ona mora biti dostupna svima bez razlike da li se radi o velikim gradovima ili o ruralnim područjima. Kvalitet zdravstvene zaštite i dostupnost savremenih medicinskih procedura i tehnike mora biti ravnomeran.

Međutim, zabrinjavaju činjenice da mnogi pacijenti nemaju zdravstveno osiguranje niti overene zdravstvene knjižice, da im je teško dostupan pregled čak i kod izabranog lekara, da se dugo čeka na mnoge dijagnostičke procedure, preglede ili intervencije zbog čega se kasni sa otkrivanjem određenih oboljenja, naročito onih najtežih.

Poražavajuće je, takođe, da nam godišnje iz Srbije na rad u inostranstvo odlazi i po 1.000 lekara razočarani ne samo svojom platom već i zbog pogaženog dostojanstva, negativne selekcije kadrova, stranačkog zapošljavanja i nedomaćinskog odnosa ove vlasti prema zdravstvenoj zaštiti.

Kao država i narod spadamo u red evropskih zemalja sa najvećom učestalosti i smrtnosti od mnogih oboljenja, kao na primer od onkoloških. Tokom jedne godine u Srbiji se dijagnostikuje oko 36.000 karcinoma od čega nam umire oko 20.000 do 22.000 ljudi. Porast je i broja umrlih od kardiovaskularnih bolesti i trenutno je oko 55.000 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou. Ovako poražavajući statistički podaci ne zaobilaze ni naš grad Čačak. Tokom 2019. godine u našem gradu je preminulo 1.887 osoba, 2020. godine 2.174, a 2022. godine 2.534 osobe.

Sve ove negativne trendove moramo zaustaviti. Srpski pokret Dveri ima zdravstveni program i ljude koji mogu dovesti do preko potrebnih promena u zdravstvu. Briga o svakom našem pacijentu je naša moralna i etička obaveza.

Zbog toga na izborima 3. aprila glasajte za listu pod rednim brojem 11 – Srpski pokret Dveri- Patriotski blog- POKS i za predsedničkog kandidata pod rednim brojem 8 – našeg Čačanina Boška Obradovića!

Info služba Dveri Čačak

Prethodni članakEkonomska prognoza: Inflacija dvocifrena, BDP niži od planiranog, porašće deficit i javni dug
Sledeći članakI dalje mirno na kovid odeljenju čačanske bolnice

3 KOMENTARA

  1. I šta su uradili sa protestima, drskostima, navalentnošću? Samo su se smučili narodu. Tako i sa svakodnevnim saopštenjima o svemu i svačemu. Treba da ohlade malo. Lično, kad vidim i pročitam da se nešto radi i piše o Dverima bude mi zlo. A tek Boško kad počne da priča i padne u vatru. To se slušati ne može.

  2. Vučić i Dačić 25 godina donosili su mnogo zla, a birači se toga ne sećaju. Briselskim sporazumima ojadili su Srbe na KiM i državu Srbiju. Šešelj je rekao pri dolasku iz Haga da će rušiti Nikolića i Vučića , pa se zagrlio sa Vučićem. Milica Zavetnica ne izgovara Aleksandar Vučić već retko kaže predsednik države. Miloš Jovanović je isti kao ostali iz DSSa koji su prešli kod Vučića. Nikada nisu protestvovali protiv svega lošeg od Dačića i Vučića. Zato glas treba dati listi Dveri-Poks koja jedina zastupa srpske nacionalne interese. Koalicija Moramo ne krije da je za EU po svaku nacionalnu cenu, a Vučić, Dačić, Šešelj, Milica i Miloš to rade skriveno od birača. Srbi razmislite do 03.04. Kasnije će biti kasno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here