Selaković: Čačani žele bolju kulturnu ponudu, na šta se svelo Gradsko pozorište?

15
964

ČAČAK – Potpredsednik Gradskog odbora Narodne stranke (NS) u Čačku Duško Selaković izjavio je da Čačani ne mogu da budu zadovoljni kulturnom ponudom u gradu.

Premanjegovim rečima, neophodno je drastično povećanje budžeta lokalnih ustanova kulture kako bi se unapredili svi programski sadržaji.

Čačanima je potrebno više pozorišta, književnih večeri, izložbi, koncerata, filmova… Kvalitet kulturne ponude neće se odraziti samo kroz veći broj kulturnih dešavanja, već i na promenu nabolje sredine u kojoj živimo i radimo – ocenio je Selaković.

On se osvrnuo i na funkcionisanje Gradskog pozorišta Čačak, koje je pre nekoliko dana izvelo drugu premijeru “Životinjska farma“.

Osnivanje Gradskog pozorišta svelo se na platu jednog jedinog zaposlenog, a to je direktor. Pritom, nemamo odgovore o broju pozorišnih predstava, a pogotovu priče i naznake o tome da li će i kada biti izgrađena zgrada pozorišta – rekao je lokalni funkcioner NS.

Selaković je podsetio da je pre deset godine rađeno opsežno istraživanje o kulturnim ponudama u Čačku i da su tada građani bili nezadovoljni kulturnom ponudom zboog nedostatka kvalitetnih pozorišnih predstava u broju koji očekuju, kao i nedostkom koncerata stranih izvođača. On smatra da se ništa nije u kvalitativnom smislu promenilo u poslednjih deset godina.

Čačanska publika želi kvalitet. Ono što puni sale i hale u Beogradu, mora naći mesto i u Čačku. Treba nam savremenija kulturna ponuda – naglašava Selaković.

Prema njegovim rečima, Narodna straka zalaže se za potpuni kulturni preporod Srbije, pri čemu to, kako ističe, ne podrazumeva samo promenu kulturnog modela, već i prevrednovanje etičkih i ideoloških uzora. Ukazao je i da kultura ne sme biti privilegija žitelja prestonice i velikih gradova.

Naroda stranka zalaže se za maksimalno oporezivanje šunda i kiča u svakom pojavnom obliku, stavljajući akcenat na zaustavljanje promocije turbo-folk kulture – zaključio je Duško Selaković.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPredloženo da roditelji problematičnih đaka obavljaju društveno koristan rad
Sledeći članakTodorović: Sledeće godine potpuna rekonstrukcija bolnice, fiskulturna sala za Ekonomsku, park u Atenici…

15 KOMENTARA

 1. Primetio sam da svi ovi „veliki mozgovi“ koji najvise kritikuju rade u drzavnim sluzbama i primaju platu iz budzeta, ni jedan ne radi kod nekog privatnika. Dule Selakovic radi u skoli, Bosko Obradovic radio u biblioteci a sad poslanik, doktor Radojevic u bolnici……svi na drzavnim jaslama i svima lose. Sto ne odete kod privatnika i ne zaradite neki dinar kada ste toliko pametni i vredni.

 2. Cacani zele biciklisticke staze,ulice,javnu garazu,normalan javni prevoz,zele manje taksista i vozila na ulicama radi boljeg kvaliteta vazduha,zele jos neki vid zabave sem kafana,zele bolje plate i kvalitetniji zivot.
  Naravno da se pokretanje pozorista mora pomoci iz budzeta a dali ce zaziveti najvise zavisi od samih cacana i njihovih zelja i mogucnosti da plate ulaznicu…

 3. Tek ce Dusko otkrivati naprednjacke afere po Cacku. On je vec kost u grlu Todorovica i njegove druzine i za njega nemaju resenje. Samo napred nastavnice uz tebe su tvoji bivsi djaci. Do pobede

 4. Siniša Kovacevic:

  „UBEDILI SU NAS da je luksuz izaći bar jednom mesečno s porodicom na ručak.
  Ubedili su nas da je normalno trpeti, nemati, zajmiti, biti hronično željan svega.
  Ubedili su nas da je luksuz otići s porodicom na letovanje, i to na rate.
  Ubedili su nas da je razbacivanje imati više od dva para cipela, a da je normalno birati kome će se u porodici koje jeseni kupiti nove.
  Postali smo nacija gojazna od hleba, jer za meso para nema. Postali smo zemlja isfrustriranih roditelja jer deci ne možemo da priuštimo stoti deo normalnih stvari koje bismo želeli. Postali smo zemlja posvađanih supružnika, jer smo stalno pod stresom, stalno nervozni, hronično nesrećni. Postali smo gubitnici, a nije nam jasno zašto.
  Pošteno smo završili škole, pošteno radimo svoj posao, ali ova država nije zadovoljna – cedi nas dok ne pocrkamo i ubeđuje da tako mora. Da tako treba. Da je to savršeno normalno. Sahranili bi nas najradije, ali ne mogu dok plaćamo poreze i doprinose. Umesto da urlamo „Hoćemo bolje!“, mi šapućemo da može i gore. Nema težnje ka srećnijem životu, već straha od veće nesreće. Sramno nazivaju minimalcem najnižu platu u ovom delu sveta, sa kojom se minimalni troškovi ne mogu pokriti. Dvoje roditelja na minimalcu, sa dvoje dece u kući, za kupovinu zimske jakne se spremaju onako kako je normalno spremati se za kupovinu novog auta. Naši su radnici najobespravljeniji u Evropi. Nemaju para da se leče, da poprave zube, da zakrpe cipele. Štede na ogrevu, krpe jednu rupu dok se druga otvara, duguju za struju, za vodu, dolaze im izvršitelji, strahuju da će ostati i bez to malo sirotinje koju su stekli. A onda poboljevaju, pa i bolesni rade, jer je luksuz otići na bolovanje. Za to vreme se cena rada podiže za tri-četiri dinara. Ubedili su nas da je i to normalno i da tako treba. Ponizili su nam roditelje u starosti, naterali ih da kopaju po kontejnerima, umesto da nakon 40 godina rada biraju banje u kojima će malo ojačati, smanjiti bolove, poboljšati zdravlje. Umesto da se igraju sa unučićima, gledaju ih preko Skajpa, jer je iz ove zemlje pobegao svako ko je mogao. Deca nam odrastaju u uverenju da je normalno ovako živeti, jer za drugačije ne znaju. Za razliku od porodica u normalnim zemljama, kod nas ne možete da isplanirate da sa decom za praznike negde otputujete, da vam deca upoznaju i drugačije kulture, obiđu znamenitosti iz udžbenika.
  Jer u poslednjih 20 godina više su političari oterali ovaj narod iz države,nego Turci za 5 vekova.“

 5. Džaba moj profesore pričaš kad te oni što su kupili diplome ne razumeju, svi u vrhu lokalne vlasti što se tiče kulturnog obrazovanja dospeli su do pačije škole

  • Kao respektabilnog direktora sa privatnim fakultetom glasam za Domanovića.
   Kao direktora koji nas je „uzjo“, pošto je profesionalni džokej, bez škole, glasam za Mića Šmeka.
   Kao direktora koji nas je utrenirao, glasam za Mikanovog malog kome je tata kupio diplomu privatnog fakulteta i postavio ga na mesto direktora sportskog centra.
   Veterinar vodi društvene aktivnosti, verovatno je proučio Orvelovu životinjsku farmu.
   Fotograf odlučuje o infrastrukturi mesnih zajednica, biće ki upisane.
   Direktor učeničkog doma, Ups…
   Autolimar je u orbiti beogradskog sporta, skupih jaguara,
   Tapetar vodi skupštinu grada i gleda u kojoj seoskoj sali da zakaže sastanak, zbog dobre vruće rakije.
   Šef odborničke grupe vladajućih dobio je posao šintera, što odgovara njegovim ocenama sa fakulteta.
   Na kraju pobedi autoelektričar, koga protežira upravljač autokaretama.

 6. Jedan od retkih lokalnih političara koji je uvek argumentovano kritikovao, predlagao šta i kako unaprediti, nikada sa uvredama, kulturno i smireno. Nikada ti neću zaboraviti što je moje dete besplatno putovalo u Beč i Budimpeštu zahvaljujući tvom predlogu u Skupštini grada. Sa srećom u budućem radu

 7. Sve tačno, ovaj čovek se godinama zalagao za povećanje budžeta za kulturu, nikada nije prošao budžet da nije podnosio amandmane da se svim ustanovama unapredi ponuda. Sve pohvale za rad!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here