SEOS: Ne interesuju nas nikakvi moratorijumi, nećemo rudnike!

6
301

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) oglasio se saopštenjem za javnost povodom spekulacija o moratorijumu na rudarenje litijuma na određeno vreme.

Prenosimo ga u celosti:

U danu kad vesti nadiru sa svih strana, sustižu izjave jedna drugu, dužni smo da vas podsetimo na to da smo 16. decembra podneli jasan zahtev Vladi RS da ukine uredbu kojom je donet PPPPN za projekat Jadar. Odgovora još uvek NEMA! Svakodnevno se obećava da će Vlada to USKORO uraditi, ali to USKORO nikako da dođe. Poslednjih dana se nameće ideja o uvođenju moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora. Svako ima svoj stav koliko to treba da traje.

Predviđamo da će vlast iskoristiti protest u četvrtak da marginalizuje dosadašnju borbu naroda na blokadama. Na tom protestu će se pored NAŠEG zahteva za ukidanje pomenute uredbe tražiti i uvođenje moratorijuma od 20 godina. Vlada će to prihvatiti, ali će uvesti moratorijum od samo godinu dana. To je jasno i iz jučerašnjeg saopštenja kompanije Rio Sava koja je najavila pomeranje početka rada planiranog rudnika sa 2026. na 2027. godinu. Sad smo shvatili i predsednikovu izjavu da će nam svi zahtevi biti ispunjeni, pa čak i VIŠE OD TOGA. Sad razumemo šta je to VIŠE OD TOGA i kažemo da nas to ne zanima. Naš stav je jasan izlazimo na blokade do ispunjenja zahteva. NEĆEMO RUDNIKE, NIKAVI MORATORIJUMI NAS NE INTERESUJU!

Savez ekoloških organizacija Srbije

Prethodni članakDoneta odluka kako će se od ponedeljka odvijati nastava
Sledeći članakVozio “audi“ sa 2,39 promila alkohola i izazvao sudar u centru Čačka

6 KOMENTARA

 1. Da ukinemo onda rudarstvo kao privrednu granu? Da zatvorimo Rudarsko geološki fakultet? Šta će nam sve to kad nam ne treba rudarstvo? Kakva šaka idiota misli da je bitna. Ovo je blagi užas.

   • Ja pročitah da oni neće rudnike uopšte, ne navode da im samo rudnici litijuma smetaju. Nije im precizno saopštenje. Možda sam pogrešno razumeo.

    • Mislim da si razumeo, ali se praviš da nisi. Kao prvo, Srbiji ne trebaju novi rudnici, dovoljni su nam ovi postojeći, koji se ne mogu tek tako zatvoriti.
     Kao drugo, niko ne bi imao ništa protiv rudnika litijuma da nema katastrofalan uticaj na životnu sredinu. Plus da svo to uništenje bude plaćeno nekom sićom. Dvostruka šteta u najavi.

   • A ako si ti ekolog, najpre malo istrazi ko je i kako doveo taj Rio Tinto? Ko im je dao istražna prava, a onda 2006- godine izmenio Zakon o rudarstvu i ukinuo čak i tender za dodjeljivanje prava eksploatacije, već pravo na to dobija imalac istražnih prava, naravno uz “ispunjavanje” ostalih uslova, uz to potpisao niz bilateralnih sporazuma sa Velikom Britanijim i ostalim zemljama gde se obavezujemo kao zemlja da ćemo poštovati te i druge preuzete obaveze. Evo da ti olakšam, dovoljno je da pročitaš član 17 i 18 zakona o rudarstvu iz 2006te i sve će ti biti jasno (nadam se), a onda ćeš shvatiti da upravo oni koji stoje sa vama na protestima su oni koji su doveli taj Rio Tinto. Jel si zaista toliko naivan da će kada oni dodju na vlast, oterati one koje su doveli i zbog kojih su menjali čak i zakone?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here