SEOS: Sada se jasno vidi ko oživljava projekat Jadar

8
846

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) oglasio se saopštenjem u kome se tvrdi da priča o rudarenju litijuma u Srbiji nije gotova, o čemu, kako ističu, govori i tekst na tu temu objavljen u uglednom “Fajnenšel tajmsu“.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Dok domaći zagovornici rudnika litijuma (najviši predstavnici vlasti i njihovi razni glasnogovornici) poslednjih dana u glas govore o nafti 21. veka tj. litijumu i idiotima zbog kojih propuštamo neviđenu šansu da napredujemo (narod koji ne želi da se naša plodna zemlja trajno uništi, a stanovnici Srbije budu ekološke izbeglice), “Fajnenšel tajms“ objavljuje tekst pod naslovom “EU traži više litijuma, kobalta i grafita u cilju zelene energije – Brisel planira da smanji regulatorne barijere za iskopavanje sirovina potrebnih za vetroelektrane i električna vozila“.

U tekstu se govorim o tome da Evropa traži načine da okonča svoju potrebu za ruskom naftom i gasom, a da se zvaničnici u Briselu nadaju da neki od odgovora leže na domaćem tlu – ili, bolje rečeno, ispod njega. Evropska komisija želi da poveća proizvodnju domaćih sirovina potrebnih za zelenu energiju, tj da smanji regulatorne barijere za rudarstvo i proizvodnju kritičnih materijala kao što su litijum, kobalt i grafit, potrebnih za vetroelektrane, solarne panele i električna vozila. EU želi da naglo poveća upotrebu obnovljivih izvora energije i smatra se da će potražnja za litijumom verovatno biti skoro 60 puta veća od trenutne potrošnje do 2050. godine. U prevodu zbog potražnje koja dramatično raste zbog digitalne i zelene tranzicije EU ne želi da u potpunosti zavisi od uvoza pomenutih sirovina, već promenom zakonskih regulativa želi da pospeši njihovo istraživanje i eksploataciju na tlu Evrope.

A ima li pogodnije zemlje da joj se za male pare otmu resursi i iskoristi jeftina radna snaga od Srbije koja nema nikakav plan i strategiju razvoja i zaštite svojih prirodnih dobara i interesa i zdravlja svojih građana? Katastrofalnom politikom uništena je poljoprivreda, pripremljeno je tlo da strane kompanije potpomognute eksponentima vlasti započnu masakr nad Srbijom kako bi Evropa ostvarila svoju zelenu agendu. U tekstu se navodi da su za to planirane teritorije u Portugalu i na Balkanu.

U isto vreme, kao da je sinhronizovano, Ministarstvo rudarstva i energetike je objavilo saopštenje na temu rudarenja litijuma u Srbiji. Dok predsednik Srbije samo žali za litijumom kao propuštenom šansom, sa sajta Ministarstva rudarstva i energetike poslata je jasna poruka: litijum će spasti Srbiju i planetu.

Tvrdi se da “strah“ od litijuma i protivljenje otvaranju rudnika počivaju na neznanju, emocijama i politici, a ne na naučnim činjenicama. Kao da nikada nije bilo naučnog skupa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kao da nikada nije štampan zbornik sa tog skupa, kao da naši vrhunski stručnjaci nisu izneli utemeljene stavove o štetnosti ovakvih planova.

Politika više s tim nema ništa. Izbori su okončani i sada je jasno da je tvrdnjom o obustavljanju projekta Jadar izvršena privremena utvrda biračkog tela. Odmah posle izbora, dok još nemamo formiranu Vladu, Ministarstvo objavljuje hvalospev rudarenju litijuma.

U saopštenju se proglašavaju građani Srbije političkim neprijateljima vlasti, a naši naučnici – opet neznalicama.

Govori se o visokoplaćenim radnim mestima u “potpuno digitalizovanim“ rudnicima. Govori se o „zelenoj agendi“ koja podrazumeva uništavanje najzelenijih predela Srbije. Ne govori se o tome šta ćemo žrtvovati i da nema čistih tehnologija u pogledu eksploatacije litijuma.

O dijalogu sada govore oni koji nisu nijednog trenutka dozvolili da stručnjaci, meštani pa i političari, koji su protiv projekta, u nekoj debatnoj emisiji u udarnom terminu na RTS 1 iznesu i brane svoje stavove.

Sada se jasno vidi ko zapravo OŽIVLjAVA projekat Jadar, i protežira istarživanja i na ostalim lokacijama.

Ne zanima nas šta je pojedincima dato i obećano da bi izdali i rasprodali svoju zemlju.

Naša deca i oni što pre nas braniše Srbiju nam ne dozvoljavaju da pristanemo na žrtvovanje svoje zemlje da bi EU, čija članica čak ni nismo, zaštitila svoje interese u globalnom rasporedu moći i resursa.

SEOS

Prethodni članakHumanitarni turnir u organizaciji KK Borac, učestvuju Partizan, Sloga i Sloboda
Sledeći članakU čačanskoj ordinaciji prave individualne štitnike za zube prema otisku vilice svakog sportiste

8 KOMENTARA

 1. Radikalski manir:

  Kada su bili opozicija zamlaćivali su ljude pričom o hlebu od 3 dinara, a danas kada su vlast, imaju teoriju i za krompir zašto je poskupeo, naravno nisu oni krivi.

  Imaju plate po više hiljada evra pa mogu da budu bahati

 2. Unišiste ovu državu lažima,obanama,manipulacijma.I ništa drugo neradite.
  Niste sposobni ama baš za ništa,
  MI koji smo se 91/92 borili za Srbiju mi ništa ne znamo a Vi se borite tako što čekate prvu priliku da Vam neko da novac
  pa da odete van i da Vas zabole.Ostavite se jeftinih podmetanja i obraćanja našeem narodu kao glupom.
  To što radite je maliciozno,i bezobrazno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here