Simona Dmitrović dobitnica nagrade “Mladi Dis“

0
420

ČAČAK – Stručni žiri za dodelu Nagrade “Mladi Dis“ za 2024. godinu, koji je radio u sastavu Alen Bešić (predsednik), Marjan Čakarević i Bojan Vasić (članovi), nakon pažljivog iščitavanja i promatranja pristiglih rukopisa je na sastanku održanom 10. maja u Beogradu odlučio da ovo vredno priznanje ponese 25-godišnja Simona Dmitrović.

Ona je autorka rukopisa pod naslovom “Osim šumskog požara“, potpisanog šifrom “Purpurna soba“. Odluka o laureatkinji doneta je jednoglasno.

  • Najvredniji, najuzbudljiviji segment rukopisa Osim šumskog požara čiji je autor Simona Dmitrović, odnosi se na oživljavanje figura i uopšte nasleđa antičkih mitova. Osnovni tematski krug ovih pesama obuhvata ono što je na izvestan način uobičajeno za mlade pesnikinje i pesnike: odrastanje, emocionalno i telesno sazrevanje, složene porodične i međuljudske odnose, unutrašnje lomove koji prate sve ove procese. Na isti onaj način kako su ti procesi i u samom životu neuhvatljivi i mutni, i u pesmama Simone Dmitrović lirski događaji su po pravilu samo nagovešteni, naslućeni, jezički tako zatamnjeni da čitalac mora sam da ih dopiše i domašta. Stoga je posezanje za mitološkim likovima i obrascima iz antike srećno odabran i zreo umetnički postupak, jer preko njih ne samo da sve ono što se sluti dobija jasan pesnički oblik nego se pokazuje i lepa svest autorke o klasičnoj književnoj tradiciji – navedeno je u obrazloženju žirija.

Prema mišljenju članova žirija, ove godine je na konkurs pristigao srazmerno mali broj rukopisa (deset) i osim nagrađenog “nije bilo nijednog koji bi bio za pohvalu“.

Simona Dmitrović rođena je 16. maja 1999. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završila je u Gornjem Milanovcu. Studirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U zborniku “Slovo Ćirilovo“, u izdanju Biblioteke “Braća Nastasijević“, objavila je svoj scenario “On Shakespeare’s deathbed“ sa kojim 2019. godine učestvuje na filmskom festivalu u Velsu u Engleskoj. Piše pesme i kraća prozna dela. Živi i stvara u Beogradu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDva nova filma na repertoaru Kulturnog centra
Sledeći članakDveri Čačak: Konačno pokrenuti rad gradskog Fonda za teško bolesnu decu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here