Skrojen budžet za sledeću godinu, evo na šta će država trošiti novac

0
275
Foto: Vesna Anđić; RSE/RL

Predlogom Zakona o budžetu predviđaju se ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara. Ministar finansija Siniša Mali poručio je da se predlogom označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

Vlada Srbije je usvojila je Predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U predlogu se predviđa deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je budžet za 2020. godinu razvojni i da se njime postiče dalji razvoj privrede

Naveo je da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od četiri odsto.

Prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji, kako je dodao, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3 procenata BDP-a.

Ministar je istakao da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP-a, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.

Naglasio je da se predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto – navodi Mali.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je predviđeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

To znači da se budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana – objašnjava Mali.

Takođe, povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu.

I ono što je posebno važno, povećali smo iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti, koji će iznositi 2,4 milijarde dinara – naglasio je ministar.

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje.

Njime će, kako je objasnio, poslodavci imati oslobađanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje u toku ove godine nije bilo u radnom odnosu.

U prvoj godini će imati oslobođenje od 70, u drugoj 65 procenata i u poslednjoj 60 odsto.

Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95 odsto i treće 85 procenata.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kaoi sredstva Fonda za inovacionu delatnost, dok je za podršku razvoju preduzetništva obezbeđeno tri milijarde dinara.

Kao podrška razvoja nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Izvor: RTS

Prethodni članakU Čačku u nedelju akcija besplatnih preventivnih pregleda
Sledeći članakMilanovačka policija dobija pojačanje, stižu petorica novih policajaca iz Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here