Uhapšen uzbunjivač koji je novinarima dostavio podatke o biznisu oca Nebojše Stefanovića

1
990
Branko Stefanović; foto: Media centar Beograd

Muškarcu koji je navodno novinarima dostavio podatke o tome da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, određen je pritvor od 30 dana, piše nedeljnik NIN.

Reč je o A. O, IT stručnjaku u fabrici Krušik, koga tužilaštvo sumnjiči za odavanje službene tajne.

Umesto da tužilaštvo i policija istražuju mogući kriminal i aktere iz afere o trgovini oružjem, vlast se dala u potragu za onima koji su omogućili da se kompromitujući dokumenti objave, piše NIN.

NIN piše da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.

Sam sajt Arms voč ubrzo je postao meta DDoS napada i zbog toga tekst u kojem se pominje Branko Stefanović danima nije bio dostupan za posetioce sajta iz Srbije. U Arms voču tvrde da su organizovani hakerski napadi dolazili iz Srbije.

Nakon hapšenja A. O, IT stručnjaka u fabrici Krušik, sudija za prethodni postupak u prvom trenutku, iako pod velikim pritiskom, uhapšenom nije odredio zatvorski, već kućni pritvor, ali je ta odluka preinačena nakon žalbe tužilaštva. U Višem sudu u Beogradu NIN-u je potvrđeno da je Vanraspravno veće 27. septembra odredilo pritvor od 30 dana osumnjičenom A.O. i on se trenutno nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu. Pritvor mu je, piše ovaj nedeljnik, određen čak po tri tačke: zbog opasnosti od bekstva, da ne ponovi krivično delo i da ne utiče na svedoke.

NIN podseća da javnost o ovom slučaju nije obaveštena, kao što to MUP i tužilaštvo uobičajeno rade. Nedeljnik NIN navodi da je za vlast verovatno „najbolnije“ bilo objavljivanje dokumenta iz kojeg se vidi da je jedan od predstavnika firme GIM, preduzeća koje se bavi izvozom naoružanja i vojne opreme, upravo Branko Stefanović.

Najpre BIRN, a potom i Arms voč objavili su i dokument koji potvrđuje da je Branko Stefanović bio u poseti fabrici Krušik.

Njegov sin Nebojša, koji je ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da njegov otac nije vlasnik GIM-a, što niko nije ni tvrdio, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio stava da ne vidi ništa sporno u tome što Srbija prodaje oružje.

Autor: NIN, Cenzolovka

Prethodni članakU čačanskom kraju iz hobija sve češće gaje tropsko voće
Sledeći članakDekani upozoravaju: Studenti na privatnim fakultetima za tri meseca završe dve godine studija

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here