U čačanskom kraju iz hobija sve češće gaje tropsko voće

0
764

ČAČAK – Godinama unazad jedan broj voćara muku muči sa sušom, gradom, manjim prinosom, ali i niskim otkupnim cenama. Zbog toga, u čačanskom kraju tragaju za alternativnim vrstama, pa su se neki od njih odlučili za banane i kivi.

Dragiša Petrović u dvorištu gaji kivi; foto: MNA/Miloš Lukić

Pre nekoliko godina porodica Genović iz čačanskog naselja Ljubića, na poklon je dobila sadnicu banane. Jedno vreme biljka je rasla u saksiji, a potom su je zasadili u dvoriše i to na mestu koje je preko celog dana na suncu.

Banane brzo rastu, sadnice su gotovo sve od ove godine, tri su prošlogodišnje. Jedan cvet je ove godine bio, imalo je i plodova, ali da li će porasti, verovatno da neće – rekao je Dejan Genović.

Na drugom kraju grada, u Trbušanima, porodica Pavlović, ima nekoliko stabala banane. Poslove oko održavanja banane Milenko je prepustio sinu. Posle konsultacija sa stručnjacima u vezi sa zaštitom, ove godine su se prvi put pojavili plodovi.

Prethodnih godina je imala veliki list, ali ne i plodove. Uzrok je bio taj što nije bila zaštićena u jesen dovoljno pa je izmrzla. Koliko se seća, prošle jesen drvo je zavio sa folijom, možda i sa slamom, ali evo, ove godine smo imali dva cveta i plodove – izjavio je Milenko Pavlović.

Dejan Genović sa sadnicom banane; foto: MNA/Miloš Lukić

Gajenje egzotičnog voća nije novost u čačanskom kraju. Već dve decenije ispred kuće Dragiše Petrovića u centru grada uspeva kivi. Počeo je iz hobija, a sada godišnje ubere više od stotinu kilograma.

To su bile vrlo male sadnice koje sam nabavio od jednog čoveka iz Čačka. Opstalo je svih pet, četiri ženska i jedan muški, koji služi kao oprašivač. To je jedna vrlo otporna biljka i rađa svake godine između 100 i 150 kilograma plodova, koje nama čisto služe za ličnu upotrenu – kaže Petrović.

Izdržava niske temperature, mraz praktično ništa ne može da uradi, jedino u rano proleće krajnji mladari ako krenu mogu da budu oštećeni, ali biljka kao bilja izdržava ove naše kontinentalne uslove – naglasio je on.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Hobistima u Čačku na ruku idu i klimatske promene.

Banane su na više mesta donele rod u čačanskom kraju, ali i nadu uzgajivačima da pored kontinentalnog voća postanu uobičajene gajene kulture.

Izvor: MNA

Prethodni članakDirektor fabrike „Milan Blagojević“ radnicima tri godine nije uplaćivao doprinose
Sledeći članakUhapšen uzbunjivač koji je novinarima dostavio podatke o biznisu oca Nebojše Stefanovića

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here