“Sonjin septembar“ ove godine prvi put u bijenalnom izdanju

0
164

ČAČAK – Manifestacija ’’Sonjin septembar’’ koju organizuje Umetnička galerija ’’Nadežda Petrović’’ kao deo aktivnosti na istraživanju i afirmaciji umetničke zaostavštine Sonje Savić, održaće se ove godine po prvi put u bijenalnom izdanju. Posvećena je dobitnicima nagrade ’’Sonja Savić’’ koju dodeljuje stručni žiri Festivala Alternative film&video, koji se održava svakog decembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

Ovog septembra, gošće Čačka i UGNP su autorke-dobitnice pomenute nagrade iz 2021. i 2022. godine. Čačanskoj publici i stručnoj javnosti predstaviće se Marjam Tafakori (Iran/Velika Britanija) – dobitnica nagrade iz 2021. godine i Gloria Gamer (Austrija/Nemačka), laureatkinja iz 2022. godine. Autorke će se predstaviti samostalnim izložbama ’’ [ she stuttered ] ’’ Marjam Tafakori koja će biti otvorena u utorak, 5. septembra u 19 časova u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, a nedelju dana kasnije, u utorak, 12. septembra u Galeriji Risim, biće otvorena izložba ‘’Alone Out There’’ Glorie Gamer. Nakon otvaranja izložbi, uslediće razgovori sa gošćama i svojevrsno vođenje kroz njihovo stvaralaštvo uz goste – mlade filmske teoretičare i kritičare Anu Filipović i Jovana Markovića, čiji će se tekstovi naći u katalogu manifestacije.

Manifestacija se održava od 2017. godine i sastoji se od izložbe nagrađenih autora/ki, specijalnih projekcija u Čačku i Beogradu i rezidencijalnog boravka za autore i autorke – laureate nagrade ‘’Sonja Savić’’. Od 2021. godine, manifestacija se održava bijenalno, uz učešće dva nagrađena autora iz protekle dve godine. Nakon umetničke rezidencije u Čačku, autorke nastavljaju svoj boravak u Beogradu, gde će, u organizaciji Akademskog filmskog centra (AFC) biti organizovane specijalne projekcije i prezentacije dobitnica nagrade.

Izložbe će biti otvorene do početka oktobra 2023. godine i održavaju se kao deo programa ‘’Čačanska rodna – Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023.’’

Izvor: Morava info

Prethodni članakBorac 1926 jedina neporažena ekipa, Polet izgubio u Valjevu
Sledeći članakSvinjskog mesa će biti – ali iz uvoza

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here