Sporan doktorski rad Jelene Trivan, u delu doktorata plagirala Boška Obradovića

0
420
Foto: Media centar Beograd

Doktorat Jelene Trivan, direktorke Službenog glasnika i nekadašnje funkcionerke Demokratske stranke, odbranjen 2013. godine, sadrži najmanje 15 odsto teksta koji je prepisan bez navođenja izvora, a softver Turnitin otkrio je 29 odsto teksta koji se nalazi u drugim izvorima na srpskom jeziku, pokazalo je istraživanje „Vremena“. Među prepisanim tekstovima nalazi se i deo iz knjige Boška Obradovića, navodi „Vreme“.

Doktorsku tezu „Biblioteke i multikulturalnost“ Trivan je odbranila 2013. godine na Filološkom fakultetu. Komisijom je predsedavala njena mentorka i bivša dekanka Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš.

Direktorka Službenog glasnika je kroz master i doktorske studije prošla za samo tri godine i to sa najvišim ocenama, a najveći broj ispita položila je upravo kod svoje mentorke, profesorke Vraneš.

„Vreme“ navodi da se u tezi Jelene Trivna na tri stranice nalazi kompletan članak sa „Vikipedije“, prepisan od reči do reči, bez i jednog citata. U spisak literature Trivan je uvrstila i tri knjige koje se navode i na Vikipediji kao izvori prepisanog teksta.

Istraživanje „Vremena“ pokazalo je da je u tezi bez navođenja izvora prepisano 15 odsto teksta, računajući samo literaturu na srpskom jeziku.

Softver Turnitin pokazao je da je 29 odsto teksta prepisan iz drugih izvora na srpskom jeziku, a tek manji deo je uredno citiran. Kako piše „Vreme“, veći deo sadrži čitave stranice i pasuse za koje postoji izvor ili fusnota, ali su prepisani direktno, bez znakova navoda.

Među prepisanim delovima teksta nalazi se i rečenica da „slepo kopiranje i pretapanje u tuđe kulturne obrasce vodi gubitku identiteta jednog naroda“. Pasusi sa tom rečenicom nalaze se na brojnim forumima, a neki od njih se pozivaju na originalni izvor – knjigu „Srpski zavet“ Boška Obradovića, koja je izašla u izdanju Dveri 2007. godine.

Boško Obradović je za „Vreme“ rekao da je šokiran informacijom da je Jelena Trivan plagirala deo njegovog teksta u svom doktoratu.

To govori da je plagiranje dostiglo takve razmere da se ni najmanje ne vodi računa da se sakrije ta vrsta krivične delatnosti – kazao je Obradović i dodao da će konsultovati advokate i razmotriti tužbu zbog krađe autorskog dela.

Jelena Trivan je izjavila za N1 da njen doktorat nije plagijat.

Odgovorno tvrdim da moj doktorat nije plagijat i da moje obrazovanje nikada nije bilo upitno. Brzina kojom sam završila i osnovne i doktorske studije nije nikakva retkost. Trajanje doktorskih studija je bilo u zakonskom roku – navela je Trivan.

Dodala je da je doktorat odobrilo Veće, kao i da je bio na uvidu javnosti i da je prošao proceduru u Rektoratu.

Njegova originalnost je takođe softverski proverena. Iz svega toga jasno je da je reč o političkoj kampanji – rekla je ona.

Izvor: Vreme, N1

Prethodni članakTodorović: Neshvatljivo mi je da neko ukrade trafo i ugrozi vodosnabdevanje grada
Sledeći članakNova Srbija: Vlast kroz institucionalne pritiske pokušava da finansijski iscrpi našu stranku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here