Srbija zatrpana jabukama, Pravilnik o izvozu zarobio ih u hladnjčama, a marketi ih uvoze iz Poljske

1
536
Foto: MNA/Predrag Radovanović

Proizvođačima jabuka u Srbiji ove godine je u hladnjčama ostala ogromna količina jabuka koje nisu izvezene.

Uzrok je Pravilnik o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju koji je predvideo uslove zbog kojih su mnogi izgubili pravo da ih izvoze direktno, a izvoz preko posrednika je otežan jer oni ne mogu fizički da preuzmu sav taj posao, rekli su danas proizvođači jabuka.

Nikola Kotarac iz Slankamena, član zadruge “Voćar“ u Slankamenu, koja uzgaja jabuke na oko 800 hektara, rekao je agenciji Beta da joj je ove godine ostalo neizvezeno oko 700-800 tona tog voća ili oko 40 odsto roda.

Od toga je, kako je naveo, oko deset odsto prodato na domaćem tržištu za preradu po sedam dinara za kilogram, a da su se na ruskom tržištu prodavale i po 60-70 evrocenti.

U samouslugama se prodaje uvozna jabuka iz Poljske po 100 dinara, a mi našu boljeg kvaliteta prodajemo za preradu po sedam dinara po kilogramu, jer državu sada ne interesuje rod koji je stigao za berbu i izvoz iako je davala subvencije za mehanizaciju i zaštitne mreže – rekao je Kotarac.

Dodao je da su po Pravilniku o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju predviđeni određeni uslovi koje proizvođači ne mogu da ispune, pa je broj izvoznika značajno smanjen i oni fizički ne mogu da stignu da izvezu i voće onih koji za to više nemaju dozvolu jer ne ispunjavaju uslove.

Proizvođači su se, kako je rekao Kotarac, zadužili kod banaka kada su uzimali subvencije za voće, jer država daje novac samo za deo investicije, a ostatak mora da obezbedi proizvođač koji sada ne može da proda robu.

Pravilnikom o evidenciji izvoza voća i povrća u Rusiju predviđeno je da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište sa kontrolisanom atmosferom i to najmanjeg kapaciteta za krupno voće od 500 tona, odnosno 200 tona za sitno voće kao što su borovnica, malina, a tolikog kapaciteta i za povrće.

Izvoznik u vlasništvu ili zakupu mora imati i prostor za klasiranje ili pakovanje, prostor za fitosanitarni pregled sa osvetljenjem ećem od 600 luksa, zaposleno odgovorno lice za zaštitu bilja, sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da su proizvođači jabuka u velikom problemu i da je država privremenim merama mogla da im pomogne i podigne carinu kao što to radi Nemačka kad hoće da zaštiti svoje voće.

Izvor: Beta

Prethodni članak“Pčelici“ nagrada za najbolju ediciju i dečju knjigu
Sledeći članakTropski talas ne posustaje: Vrelo je, a biće još vrelije!

1 KOMENTAR

  1. Kad bi naši proizvođači poštovali propise o tretranju i čuvanju voća bilo bi u redu. Ali oni to godinama ne čine i uskaču sebi u stomak.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here