Srbiji manjka vozača, zanatlija, medicinara: Sprema se lista deficitarnih zanimanja

4
2599
Foto: Pixabay

Građevinarstvo i medicina su grane u kojima je u Srbiji najosetniji manjak zaposlenih. Mladi su uz to nezainteresovani i za posao vozača i za učenje zanata, što dovodi do potrebe za dodatnim uvozom radnika iz inostranstva, ocenila je Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije za “Politiku“.

Zbog manjka radnika u brojnim sektorima, Ministarstvo za rad i zapošljavanje je predložilo da se napravi lista deficitarnih zanimanja, koja bi omogućila da se radnici iz struka koje nedostaju Srbiji lakše “uvoze“ iz inostranstva.

Jevtović je rekla da će to olakšati poslodavcima popunjavanje „brojnog stanja“, jer će moći u skladu sa svojim proizvodnim procesima da angažuju ljude.

  • To ipak nije neko dugoročno rešenje. Unija poslodavaca Srbije podnela je predlog za sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema, u smislu da se uradi kompletna analiza, da se vidi u kom ćemo se mi pravcu kao država razvijati u budućnosti. I, jednostavno, da se školstvo prilagodi potrebama privrede, jer vidimo da su nam zanatska zanimanja baš goruća. Uopšte nema interesovanja dece da se upisuju u zanatske škole – navela je ona.

Stranci su već angažovani u našoj zemlji i to uglavnom na poslovima manuelnog karaktera – građevina, sezonski poslovi u poljoprivredi.

Takođe, ima dosta stranaca na poslovima vozača u našoj zemlji, ali bitno je istaći da se oni ulgavnom obučavaju u svojoj državi pre nego što se zaposle u Srbiji.

  • Mi smo u problemu zato što se kod nas stranci ne zadržavaju dovoljno dugo da bi se moglo ulagati u taj aspekt njihovog prilagođavanja. Uglavnom se sami dovijaju, uzimaju privatne časove, ali to svakako zavisi od posla zbog kog su ovde došli – pojašnjava Jevtović.

On je dodao da stranci koji se angažuju na nekim visokim pozicijama traže privatno lice koje će ih naučiti i eventualno nekom razgovoru sa poslodavcima.

Izvor: Politika

Prethodni članakZatvoreni bazen u Milanovcu u subotu prima prve kupače
Sledeći članakRekonstruisani kanal za navodnjavanje uskoro u upotrebi, počinje uređenje kanala kroz Ljubić kej

4 KOMENTARA

  1. To nije uopšte tačno,na birou rada imate na hiljade med.sestara i lekara.Vozača ima al plata samo 70000 do 90000 dinara od tog novca porodica se ne može izdržavati.Zanatlije jedino fale to je tačno

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here