Srbiji nedostaje 90.000 zanatlija, većina mladih otišla u inostranstvo

9
241

Oko 90.000 zanatlija svih profila trenutno nedostaje Srbiji, navode u Građevinskoj komori.

Za bilo kakav kvar u kući majstora morate čekati po nekoliko dana, a za veće radove i po nekoliko nedelja pa čak i meseci. Teško je doći do zanatlija svih profila – molera, keramičara, vodoinstalatera, električara.

Potpredsednik Gradevinske komore Goran Rodić kaže da je do dobrog, mladog radnika danas nemoguće doći, jer su mladi otišli u inostranstvo ili radnim danima rade u firmi u Srbiji, a vikendima rade u Austriji ili Švajcarskoj. Prosečna starost građevinskog radnika je 55 godina.

Dobrih, kvalitetnih majstora više nema, ima onih priučenih. Za popravke u kući možete angažovati samo nekog penzionera. Mladi ili su otišli u inostranstvo ili radnim danima rade u firmi, a vikendom idu i rade u Austriji – kaže Rodić za Tanjug.

On smatra da je problem nastao jer ne jačaju srpke građevinske firme, koje bi bile angažovane kao izvođači radova na velikim poslovima, a što bi značilo i sigurno finansiranje na duži vremenski period.

Dnevnica dobrog majstora danas je u Srbiji oko 50 evra, ali bez obzira na to slabo je interesovanje mladih za upis u građevinske škole koje školuju te obrazovne profile.

U Građevinskoj školi na Zvezdari ove godine upisano je po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina – molera (po 30 učenika), dok su prethodne godine na ta dva smera imali grupe od po 15 učenika. Za zidara, tesara, armirača, koji su spojeni u jedan obrazovni profil – Operater građevinskih radova, upisalo se samo 12 učenika.

Direktorka Građevinske škole Dragana Radovanović kaže da je malo interesovanje za zanate, koji su danas na tržištu veoma traženi, jer je godinama unazad u javnosti predstavljana loša slika građevinarstva, a tome su doprinele i neke građevinske firme koje nisu isplaćivale plate zaposlenima na vreme.

Dodaje da deca pod pritiskom roditelja ne upisuju trogodišnje škole, već se odlučuju za četvorogodišnje.

Najveće interesovanje u Građevinskoj školi je za rukovaoca građevinskom mehanizacijom koji je popularan, tražen i dobro plaćen posao. Na tom smeru prvi učenik na listi imao je ove godine 74 boda, a poslednji 62. Direktorka kaže da je prethodnih godina bilo dece koja su i sa 100 bodova upisivala taj smer.

Sva deca koja su se upisala za rukovaoca mogla su da idu u četvorogodišnju školu, ali nisu želeli, oni su se opredelili za taj smer. Isto je i sa obrazovnim profilom elektro- instalater, gde je prvi na listi imao 86 bodova. To su uglavnom deca čiji roditelji imaju razrađen, porodični posao ili roditelji radi u nekoj građevinskoj firmi pa znaju koliko je to traženo – zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakViše od 500 učesnika na 47. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije
Sledeći članakStižu pljuskovi praćeni grmljavinom i nagli pad temperature, a u četvrtak – mraz!

9 KOMENTARA

  1. Zeljko ’71 za tri meseca Cacak napustilo 3 500 vrhunskih zanatlija.Ovo je sve normalno od ulaska u EU Bugarsku i Rumuniju napustilo preko dva miliona ljudi.Nemacku godisnje nspusti desetine hiljada to su ti svetski ekonomski tokovi.Nisu ljudi koji napustaju Cacak i Srbiju za zaljenje to je za pohvalu jer su dokaz da smo Srbi isto sposobni kao svi u svetu ali je bogastvo rasporedeno kako svetsi mocnici hoce a ne kako ko zasluzuje.Izvini teska je ovo tema za tebe i sl.tebi.

  2. Nema ‘leba ovde…… Samo mrvice sto ostanu iza kumovskih firmi i partijskih mocnika…….plata od 30.000 din!? Racuni plus dvoje dece u skoli…

  3. Zadnjih cetiri godine barem ovde u Srbiji napravljeno je građevinskih objekata,sto veleprodajnih trgovina,stambenih zgrada i privatnih kuca,puteva svih vrsta i otvoreno novih radnih mesta vise nego od ’90-2013.Mozda je moglo i malo vise ali i ovo je mnogo bolje a bice sigurno jos bolje.A sto se tice građevinaca uvek je bilo tesko naci dobrog majstora pogotovu zidara i tesars jer to su u građevini glavno i tu treba majstorstvo, ostalo je manje vise stvar volje oces da radis ili neces sve se lako nauci.

  4. Demokrate su razorile zemlju. Mi koji smo zavrsilibgradjevinske skole nismo mogli nigde da se zaposlimo..uzimali su nas samo da nosimo sut i kofe i za to nas nisu placali po dogovoru nego kako kad i koliko daju.. sto se skole tice , nikakva prakticna znanja ne daju, profesori se samo abrovima bave i gledaju da im prodje vreme. Cast izuzetcima.. ko nije bio blizak demokratama, djilasu,tadicu,pajticu taj nike moga da radi ni na mesalici. Danas je ipak mnoooogo bolje.. ima gradilista ima posla ali nema mladih jer su ih demokrate poslale u jednom pravcu za evropu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here