Više od 500 učesnika na 47. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije

0
184
Foto: MNA/Miloš Lukić

GORNJI MILANOVAC – Gornji Milanovac po treći put je bio domaćin učesnicima 47. Sabora narodnog stvaralaštva Srbije, manifestacije duha, kulture i tradicije.

Ideja vodilja je prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja pojedinih područja Srbije.

Po onome što čini i koliko uspeva da doprinese očuvanju i negovanju narodne kulture i tradicije, Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, stekao je pravo da se svrsta u sam vrh svetkovina ove vrste.

Oko oko 500 učesnika, raspoređenih u 32 grupe – što kulturno umetničkih društava, što pevačkih grupa od severa do juga Srbije, prodefilovalo je centralnim ulicama grada pod Rudnikom.

Ovo su retki događaji, retka takmičenja na kojima možemo da pokažemo sve što smo naučili i naš trud i rad koji smo uložili – rekao je Dimitrije Spasić iz trsteničkog kulturno umetničkog društva.

Kulturno umetničko društvo Hrvata “Bodrog” iz Bačkog Monoštora, osnovano je 2001. godine u za skoro dve decenije, ovo četvrto učešće na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije.

Dva puta smo učestvovali na Oplencu, muška pevačka grupa Bodruški bećari su bili pre tro godine na republičkoj smotri u Valjevu i ove godine su Kraljice Bodroga ponovo na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu. Što se tiče samoga Bodroga, vrlo izdašno radimo na očuvanju, negovanju, promociji, popularizaciji tradicionalne baštine Hrvata na području Vojvodine – rekla je Anita Džipano Marijanović.

Za društvo iz Kučeva ovo je prvo učešće na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije.

Igramo izvorne igre iz našeg kraja, gajimo naše igre koje su vekovima stari igrali. Vidite i po nošnji kakva je, opanci, šubare, žene nose zubune koji su stari više od 100 godina – rekao je Nebojša Jovanović iz Kučeva.

Potpredsednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić, kaže da se tradicionalno nasleđe danas može videti i čuti samo na saborima i smotrama narodnog stvaralaštva koji se organizuju u brojnim selima, varošima i gradovima u Srbiji.

Danas, narodne igre i pesma i svirke žive neki nov život na pozornicama, otrgnuti iz obreda i običaja i preseljeni iz prirodnog okruženja, naše prelepe igre, raskošna nošnja, različiti vokali i instrumentalni slojevi, odoleli su svim tehničko-tehnološkim promenama vremena u kome živimo – rekao je Arsić.

Prema njegovim rečima, od velikog je značaja postojanje republičkog Sabora narodnog stvaralaštva kao najznačajnije i najveće manifestacije ovog tipa.

Ove godine Sabor se održava po 47. put. Nisam suguran koliko se zemalja u našem okruženju može pohvaliti da imaju sabor sa ovako dugom tradicijom. Za to su najzaslužniji narodni umetnici, brojne izvorne igračke i pevačke grupe, dueti i solisti, kao i instrumentalisti na tradicionalnim instrumentima, članovi folklornih ansambala i kulturno umetničkih društava – naglasio je Arsić.

Narodni sabori (ili zborovi) u našoj istoriji imaju mnogo potvrda da su bitni pokazatelji narodnog i državnog života.

Prvi Sabor narodnog stvaralaštva Srbije organizovao je Savez amatera Srbije u Leskovcu pre više od četiri i po decenije, zatim se održavao u Aleksandrovcu i Topoli.

Ovogodišnji 47. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije značajano doprinosi očuvanju i negovanju tradicionalne narodne duhovne kulture, a predhodili su mu afirmisani regionalni sabori.

Izvor: MNA

Prethodni članakDelovi Čačka bez struje u utorak i sredu
Sledeći članakSrbiji nedostaje 90.000 zanatlija, većina mladih otišla u inostranstvo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here