Srpska sloboda govora: “Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija“

4
349

Piše: Andrej Ivanji, Vreme

U natpisu „Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija“ nema elemenata krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ocenilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu. Transparant sa ovom porukom su u nedelju na vaterpolo utakmici Crvena zvezda – Šabac na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ razvili zvezdaši negodojući, očigledno, zbog hrvatskog porekla trenera vaterpolista Crvene zvezde Mirka Vičevića rođenog u Kotoru. Vičević je bio reprezentativac Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i najzad Crne Gore. Za reprezentaciju Hrvatske nikada nije igrao.

Da se kaže i da je CZ pobedila Šabac rezultatom 13:6.

Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi da je o događaju bio obavešten dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da u radnjama učesnika događaja eventualno može biti elemenata kršenja Zakona o javnom redu i miru.

„Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju moglo da bude učinjeno protivpravno delo kojim se na javnom mestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vređa moral i ugrožava opšta sigurnost imovine, Tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koja su istakla transparent eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamenik javnog tužioca uputio policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda“, ističe se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Da li se policija dalje konsultovala, ili nije, nije poznato.

Činjenica je da grupa Delija nije skandidarala “Nož, žica, Srebrenica”, ili „Ubi Hrvata, da Šiptar nema brata“, što bi za kriterijume Višeg tužilaštva verovatno, a možda i ne bi, bilo dovoljno da se počinioci gone u krivičnom postupku za izazivanja nacionale i verske mržnje. Transparent „Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija“ Tužilaštvo je očigledno shvatilo kao izraz malo agresivnijeg nesviđanja, kao, recimo, „ne sviđa mi se tvoja frizura“ i zato neću sa tobom da se družim, pa u tom smislu onda „ne sviđaju mi se Šiptari, Hrvati i Balije“ i zato neću sa njima da se bratimim.

Tužilaštvo nije uzelo u obzir da su oni koji su razvili transparant horski pri dolasku ili odlasku na bazen skandairali „Raaatko Mlaaadić“ uz veoma dobro uvežbanu koreografiju ritmičkog tapšanja rukama u vazduhu. Ili jeste transparent stavilo u kontekst svih tih zbivanja i informacija, ali ni tu nije videlo ništa sporno. Ratko Mladić je 1995. u Srebrenici bio izdao naređnje da se ubije oko 8.000 zarobljenih „Balija“, sa kojima autori i nosioci transparenta ne bi, između ostalih, ni danas da se bratime.

Poruka transparenta o kome je reč verovatno samo dežurnom zameniku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nije bila jasna: nećemo te u Zvezdi zato što si Hrvat, tj. nikada te nećemo prihvatiti zato što si Hrvat, tj. ne volimo Hravate, tj. marš iz Zvezde ustašo jedan. Ili mu je bila jasna, ali je ipak smatrao da se ne oglušuje o Zakon o zabrani izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i razdora u kome stoji da je „zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti“, što je istim rečima zacrtano i u Ustavu.

Delije po pravilu ne posećuju „male sportove“, u ovako velikoj grupi dolaze samo po „zadatku“. Poruka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je da se evidentni izrazi nacionalne i verske netrpeljivosti neće krivično goniti ako su upakovani u neku pesničku formu. Makar kada su u pitanju „navijači“ na zadatku.

Izvor: Vreme

Prethodni članakDr Dabić: U čačanskoj bolnici posao dobija 10 mladih lekara
Sledeći članakDalida Grmuša Maršon – klavir i nevidljivi orkestar

4 KOMENTARA

  1. Ima li po tvome, Ivanji, izazivanja netpeljivosti u transparentu“Nož, žiica, Srebrenica“. Ima svakako. Ali nisam pročitao nijedan tekst protiv toga u vašem“ cenjenom, pravilnom, slobodoumnom“ listu Vreme. Znači to je u redu. Ne ide to tako g-dine Ivanji. Da se razumemo, ja lično se grozim i jednih i drugih parola. Odvratne su. Ali ti izgleda ne.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here