Šta donosi povećanje akciza: Kod cene goriva sve moguće, ali ćemo sigurno piti skuplju kafu

0
339

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Niko još ne može da kaže koliko ćemo skuplje da se vozimo ili koliko će više para morati da izdvoje ljubitelji kafe.

Nova akciza sa PDV-om na gorivo biće veća od 4,5 do 5,7 dinara, ali to ne znači da će za toliko poskupeti i gorivo, piše RTS.

Vozače bi najviše obradovalo kada bi se ponovila situacija iz oktobra prošle godine, kada je poslednji put usklađivana akciza.

  • Cena dizela je bila 214 dinara i ostala je 214. Cena benzina je čak pala, akciza je povećana. Zato što su drugi parametri tome doprineli – kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Dok su kod goriva mogući svi scenariji, vrlo je verovatno da ćemo piti skuplju kafu i to ne samo zbog akcize.

  • Ovo povećanje akciza će u narednom periodu sigurno rezultirati daljim rastom cena kafe, imajući u vidu da proizvođači, odnosno prodavci kafe, imaju trenutno jako male marže i nije realno očekivati da će oni da smanje svoju zaradu – kaže za RTS dr Duško Bodroža sa Instituta ekonomskih nauka.

Nema dileme da će sada, a i ubuduće, poskupljivati duvan i duvanski proizvodi. Sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Za oko 20 do 30 dinara, zavisno od zapremine i jačine alkohola, poskupeće i rakije.

  • Akciza nije samo na alkohol, nego i na gorivo, znači skuplje gorivo, mnogi drugi troškovi. Na primer, prošla godina je bila izuzetno loša po pitanju voćnih prinosa i to je značajno uticalo. Tako da kada se mnogo tih sitnih uvećanja sakupi, to će sigurno dovesti do nekog uvećanja cena – navodi Ivan Bogdanović iz kompanije „Sokolova rakija“.

Oko 10 odsto ukupnih javnih prihoda država ubira upravo od akciza. To je više od evropskog proseka, ali ne zbog visine akciza već zbog veće potrošnje akciznih proizvoda kod nas.

Izvor: RTS

Prethodni članakSNS: Proglašena izborna lista “Aleksandar Vučić – Čačak sutra“, idemo zajedno u nove pobede
Sledeći članakHoće li kiša pokvariti uranak, kakvo nas vreme očekuje za Uskrs?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here