„Stari“ studenti tvrde da im se krše Ustavom garantovana prava

0
192
Zgrada Beogradskog univerziteta

Tzv. „stari“ studenti uputili su otvoreno pismo javnosti i državnim institucijama, u kom navode da iako je stari Zakon o univerzitetu prestao da važi, nije prestalo da važi njime stečeno pravo.

U pismu se podseća da je Član 45 pomenutog zakona u kojem je stajalo da „student ima pravo da završi studije po započetom nastavnom planu i programu“. Podseća se i da zakoni i drugi opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo, već da izuzetno samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno dejstvo, ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona.

„Stari“ studenti ističu i da zakon predviđa da je u slučaju ukidanja studijskog programa, visokoškolska ustanova dužna da zatečenim studentima omogući završetak studija po započetom studijskom programu i pravilima studija u skladu sa ovim zakonom.

Podsećaju i da se prema Ustavu Srbije, dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Studenti sa starog plana i programa su pravo da studije i završe po započetom programu stekli Zakonom o univerzitetu koji je prestao je da važi, ali ne i stečeno pravo jer je isto zagarantovano Ustavom, a Ustav je na snazi, tako da nijedan zakon ne može biti iznad Ustava ili po pravnoj snazi jači od Ustava – poručuje se u pismu.

Shodno članu 197 Ustava i zabrani povratnog dejstva (retroaktivnosti), to pravo im ne sme biti oduzeto, ističu „stari“ studenti, ocenjujući da u tome upravo leži neustavnost Zakona o visokom obrazovanju.

Studentima koji studiraju po starom planu i programu ne treba ‘dati još jednu šansu’. Već se svi mi, pojedinci i institucije, moramo potruditi da očuvamo i tračak ideala zakonitosti i pravnog poretka – stoji u otvorenom pismu „starih“ studenata.

Podsetimo, predstavnici „starih“ studenata najavili su ustavnu žalbu, ukoliko im se rok za sticanje diplome ne produži. Prema poslednjim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, stari studenti u Srbiji imaju rok da diplomiraju do kraja septembra.

Izvor: N1

Prethodni članakSa protivgradnih stanica u Miokovcima ispaljeno 16 raketa, razbijen gradonosni oblak
Sledeći članakTodorović: Proveriću po kojoj je odluci postavljen kiosk iza zgrade “Halk banke“ u Pivarskoj

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here