Stiže period nestabilnog vremena, evo do kada će trajati

0
837

Nakon višednevne smene hladog i toplog vremena, meteorolozi poručuju da nas do „utorka sledeće sedmice očekuje porast temperature, uz pojavu grmljavinskih pljuskova lokalno“.

Kako je najavio Marko Čubrilo, meteorolog iz Novog Sada, oko 7. juna se očekuje češća pojava nestabilnosti uz osveženje, i trenutno do oko sredine meseca nema najave za jače otopljenje.

Čubrilo kaže da će od sutra, 3. juna i do narednog ponedeljka biti pretežno sunčano i toplo, ali ne i sasvim stabilno vreme.

Kako će se severnije od nas kretati vlažan i nestabilan vazduh nad našim delom Evrope, atmosfera će biti u stanju latentne nestabilnosti tako da uz visoke temperature i dosta visok udeo vlage u vazduhu, svaki dan treba očekivati lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova – poručuje Čubrilo.

Prema njegovim rečima, nije moguće unapred predvideti prostorni raspored tih nestabilnosti, ali bi one najčešće trebale biti nad brdsko-planinsim delom regiona kao i na njegovom severu i zapadu gde bi u noći između petka i subote moglo biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda.

Temperature će biti u daljem, manjem, porastu i za vikend bi se maksimumi trebali kretati od +26 do +32 stepena Celzijusa, što je iznad proseka za ovaj deo godine. Vetar će uglavnom biti slab, zapadni i severozapadni i samo će u zoni nestabilnosti na kratko biti jak – kaže Marko Čubrilo.

Oko 6. juna, prema Čubrilovim proračunima, vidljiv je signal za moguće razvijanje visinskog ciklona nad našim delom Evrope koji bi narednih dana uz češće i jače grmljvinske pljuskove doneo i lokalne nepogode i osveženje.

Do oko 10. juna se vidi da bi najveću količinu kiše trebao dobiti brdsko-planinski deo regiona, ali o tačnim količinama do pred kraj vikenda nema smisla pričati – kaže meteorolog.

Zbog tropskih temperatura koje imamo ovog proleća, očigledno je ovogodišnji maj topliji od proseka, a kako je ranije objasnio Čubrilo za „Blic“, „to nije netipično za ovaj mesec, pogotovo za njegovu drugu polovinu, ali ne mora da znači najavu paklenog leta“.

Prema petodnevnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u petak pretežno sunčano sa temperaturom do +31 stepen, u subotu su mogući poslepodnevni pljuskovi, ali temperatura će biti isto +31 stepen, u nedelju će biti malo i do umereno oblačno, a temperatura ostaje ista. U ponedeljak +27, u utorak +28 stepeni i pretežno sunčano.

Izvor: Blic

Prethodni članakU ponedeljak državna ceremonija obeležavanja 207. godišnjice Boja na Ljubiću
Sledeći članakPrvi trejler za novi domaći film “Trag divljači“ (VIDEO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here