Struja za privredu uskoro bi trebalo bi da pojeftini oko 25 odsto

3
149
Foto: Pixabay

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25 odsto jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je danas za agenciju Beta stručnjak za energetiku Željko Marković, prenosi Forbes Srbija.

Prethodno je v.d. direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da EPS sa Ministarstvom rudarstva i energetike intenzivno radi na izmeni metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena električne energije za privredu, kako bi ona pratila cene na tržištu i „izvesno je da će pasti“.

Željko Marković dodaje da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile.

 • Cene za komercijalno snabdevanje su slobodne i formiraju se na osnovu ponude i tražnje. Pošto su cene na tržištu pale i sada prosečne iznose oko 90 evra po megavatsatu (MWh), a privreda plaća 120 evra po MWh, očekujem da cena padne za oko 25 odsto – rekao je Marković.

EPS je, kako je rekao Marković, od 2014. godine do energetske krize izračunavao cenu za privredu na osnovu interne metodologije, a shodno ceni na tržištu.

U periodu energetske krize, kada je struja koštala 200-300 evra po MWh, Vlada Srbije, podsetio je Marković, preporučivala je EPS-u nivo cene za privredu i ta kompanija, koja je u državnom vlasništvu je to prihvatala da bi se zaštitila privreda od visokih troškova.

 • Budući da su se cene struje vratile na relativno normalan nivo nema više potrebe za preporuke, već treba da se određuju na osnovu tržišnih uslova – rekao je Marković.

Kupci, prema njegovim rečima, ugovaraju sa EPS-om obično godišnje cene električne energije, pa tako ako se ugovori cena od 80-90 evra po MWh za godinu dana ona će važiti bez obzira da li će taj energent na tržištu u međuvremenu poskupeti ili pojeftiniti.

Ugovor snabdevača i kupca, kako je rekao, uvek može da se raskine pre nego što istekne, a da li uz „penale“ ili bez njih, to je stvar dogovorenih uslova.

Marković je rekao da se isporuka električne energije može ugovoriti i na kraći rok, na tri ili šest meseci, ali cena neće biti ista kao za godinu dana. Cena struje, prema njegovim rečima, zavisi od obima isporuke i perioda u kome se isporučuje i ne može biti ista za ugovor o isporuci na godinu dana i ako se obuhvati samo letnji period kada je obično najniža.

 • Bez obzira što je cena električne energije pala na tržištu privreda će plaćati cenu od 120 evra po MWh dok ne isteknu postojeći ugovori, a ističu 1. maja – rekao je Marković.

Dodao je da EPS pri utvrđivanju cene električne energije nastoji da bude konkurentan i ne prodaje struju po nižoj ceni od one po kojoj može da je proda inostranstvu, a kupci kojima to ne odgovara mogu je kupovati kod drugog snabdevača.

Izvor: Beta

Prethodni članakStendap šou Andrije Dabanovića “Mokre glave“ u Gradskoj biblioteci
Sledeći članakČuvena komedija “Dr“ Branislava Nušića u četvrtak u Kulturnom centru Čačak

3 KOMENTARA

 1. Tajkunima pojeftinjuju struju za 25%.
  Gle čuda, dobri tajkunčići će sada da povećaju plate radnicima za 25% kada je već država izašla njima u susret😁😁😁.
  Šalu na stranu, stvarno vređaju intelekt i počinju da se iživljavaju.
  Ovo može samo da bude deo dogovora sa jednim od vlasnika Srbije (MMF).
  Stanovnicima Srbije će da povećaju struju za 25% i vuci na broju, a ovce opet potonule…
  Ko zna gde to vodi…

  • Tajkunima hahahaha????Majstore 14000 januarski racun a 24 m2 lokal!!!Pritom u drzavi Srbiji obracunska cena struje na racunu je izrazena u €…40% cifre na racunu razna davanja drzavi i eps…Trzisna cena sklona padovima i skokovima…

 2. tako je, smanjiti cenu tajkunima a povećati građanima, jer njima je ionako sve skupo. Ukoliko žive kao građani. Ukoliko žive kao građani od ovaca, ne sumLJam da su se snašli, ovaj da su snađeni

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here