Studenti VŠTSS najavljuju štrajk, ne žele pripajanje Fakultetu tehničkih nauka

13
1561

ČAČAK – Vlada Srbije donela je 3. oktobra odluku o pripajanju Visoke škole tehničkih strukovnih studija (VŠTSS) u Čačku i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Ovakva odluka doneta je u skladu sa reformom visokog obrazovanja koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koja podrazumeva da sve visoke škole u Srbiji postanu Akademije, odnosno da u svakom delu zemlje postoji Akademija koja grupiše približno od dve do pet visokih škola.

Prvim predlozima Ministarstva odlučeno je da se oformi Akademija Zapadna Srbija, čiji bi centar bio u gradu Užicu, a Akademiju bi činile visoke škole iz Užica, Čačka, i dve škole iz Šapca.

Na taj predlog sve škole su dale svoja mišljenja, pa je tako i Visoka škola tehničkih strukovnih studija iz Čačka poslala dopis Ministarstvu u kome je rečeno da se oni slažu formiranjem Akademija, ali da je predlog VŠTSS da centar bude u Čačku, a ne u Užicu.

Neki od navedenih razloga su bili postignuti rezultati škole. Takođe, Visoka škole iz Čačka je najstarija škola u ovom delu Srbije, osnovana je, naime, 1960. godine, geografski položaj, putna infrastruktura, privredno okruženje, broj stanovnika, postojeće visokoškolske ustanove u Čačku i drugi faktori, gde opredeljuju Čačak za sedište Akademije i daju mu prednost u odnosu na Užice. Škola je iznela mišljenje da želi spajanje škola u Akademije, a samo predlog da bude centar u Čačku – kaže u izjavi za Morava info predsednik studenata VŠTSS Ilija Ječmenica.

On navodi da je nakon podnetih mišljenja Ministarstvo poslalo novi dokument, u kome se traži stav škole po pitanju pripajanja VŠTSS-a sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku.

Prema mišljenju Saveta škole ovo je bio “eksperiment“ u obrazovanju. Napominjemo da je Viša tehnička škola (današnja VŠTSS) nastala 1960 godine, i da je od kadra tih profesora 1975. godine osnovan Pedagoško tehnički fakultet (današnji FTN). Gledajući dugu istoriju škole, setili smo se slične statusne promene u periodu od 1979. do 1988. godine kada su ove dve ustanove bile zajedno i da tih devet godina nije bilo uspešno, pa se 1988. godine škola odvojila i nastavila sa radom kao pre, ali je tada izgubila veliki deo prostorija, laboratorija, nastavnog kadra, itd. Punih 15 godina je školi bilo potrebno da se oporavi, dovede nastavni kadar iz privrede i otvori nove studijske programe. Sumirajući sve navedeno odluka škole je da ne prihvata stajanje uz pripajanje Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku. Kao što je poznato, akademsko i strukovno obrazovanje, kao dve odvojene kategorije čine jedinstven sistem visokog obrazovanja u Republici Srbiji i veliki je rizik da se objedine, kao obrazovna delatnost u okviru jedne Visokoškolske ustanove koja se bavi isključivo akademskim obrazovanjem – ističe Ječmenica.

Ovaj predstavnik studenata smatra da se, suštinski, pripajanjem uz spajanje Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku, gasi škola koja bi sledeće godine trebalo da proslavi jubilarnih 60 godina postojanja.

Za sve zaposlene škole, a pogotovu za studente ovo je bio veliki udar. Zbog svih dešavanja Udruženje studenata – Studentski parlament Visoke škole tehničkih strukovnih studija je napravilo sastanak studenata svih studijskih programa i svih godina, gde se doneta jednoglasna odluka koja glasi da se studenti VŠTSS-a protive pripajanju sa Fakultetom tehničkih nauka. Studentski parlament je prosledio pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministru Mladenu Šarčeviću i ostalim predstavnicima, sa postavljenim pitanjem: “Zašto su sve visoke škole u Srbiji postale članice Akademije, a jedino je naša škola pripojena fakultetu (odnosno FTN-u Čačak)?“ Studente interesuje zbog čega se odustalo od ulaska Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka u Akademiju Zapadna Srbija? I studenti traže prijem kod predstavnika Ministarstva da im se obrazlože postavljena pitanja – naglašava Ilija Ječmenica.

Sa tradicijom dugom 59 godina, VŠTSS predstavlja najstariju školu na prostoru Zapadne Srbije. Tokom 59 godina uspešnog rada, škola je odškolovala skoro 7.000 inženjera različitih profila. Ove godine u prvu godinu je upisano preko 200 studenata, dok je trenutni broj aktivnih studenata oko 700.

Škola ima dobar nastavni kadar i dobro razvijenu strategiju strukovnog obrazovanja, gde se teži podsticanju primene dualnog obrazovanja. Kao takva, veliki je konkurent na tržištu i studenti naše škole veoma brzo nalaze posao po završetku školovanja, i što je najvažnije ostaju u našoj zemlji – navodi Ječmenica.

Prema njegovim rečima, najvažnije pitanje u datoj situaciji je zbog čega se teži gašenju ovakve institucije?

Cilj škole je ostati na putu strukovnih studija, zbog toga je neprihvatljivo spajati Visoku školu tehničkih strukovnih studija sa Fakultetom tehničkih nauka, kao instituciju sa akademskim obrazovanjem. Studenti ne žele da se pripoje Fakultetu tehničkih nauka, već zahtevaju pripajanje sa članicama Akademije Zapadna Srbija, kako je i bilo predviđeno. Ukoliko studenti ne dobiju odgovore biće primorani da započnu štrajk – zaključuje Ječmenica.

Povodom zahteva studenata Ministarstvo prosvete je zakazalo sastanak sa Studentskim parlamentom Škole u četvrtak 28.11.2019. u 12 časova.

Studenti Visoke škole tehničkih strukovnih studija naglašavaju da i dalje nastavljaju svoje studiranje u svojoj Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku i protive se pripajanju sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku, sve dok ne dobiju odgovore iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Morava info

Prethodni članakU petak se bira Gradski odbor SNS Čačak, Todorović jedini kandidat za predsednika
Sledeći članakDelovi Čačka u sredu ostaju bez struje

13 KOMENTARA

 1. Dajte malo upoznati sa situacijom šta se radi na FTN Čačak. Kako oni rade, kako dekanica daje plate svojim poltronima, kako se plaćaju profesori da rade doktorate deci od profesora. Kakva su opterećenja profesora po nula časova a puna plata. Otvoriće se tu mnoga pitanja. Molim!

 2. VTŠ u Čačku je škola bogate tradicije!ALI FTN,nažalost nije!Otvaranjem FTN,i VTŠ je izgubila deo svoje opreme!Cilj vlasti je otvaranje što više fakulteta,radi zapošljavanja svojih botova,čime se uopšte degradira visoko obrazovanje.Sa druge strane,opremljenost ovih ustanova je veoma niska!Samim tim i kvalitet nastave i svršenih studenata je na niskom nivou!

 3. Zao mi je sto docekah da se studenti koriste u akademskoj igrariji sa (ne)priznatim politikanskim pravilima skorojevica, laznih magistara i doktora. Studente neduzne u prve redove kada se brani fotelja i fakultet, a kada se dodeljuju diplome i Kurti i Murti lakse nego besplatan zeton za ringispil koji fakulteta videli nisu, redovne studente obarate kao snopove! Sramota!

 4. Sramoa da srediste akademije bude u Uzicu kada je Cacak duplo veci grad i VSTSS je starija skola i bolja od visoke skole u Uzicu. Sramota za gradonacelnika sto se nije izborio za svoj grad

 5. Treba ceo grad Cacak da stane u odbranu VSTSS ako mu je potrebna. Ovi u Beogradu rade sta hoce, otvaraju, zatvaraju gde oni hoce. Ako je gradu potrebana visoka skola gde ce nasa deca da studiraju i da ostaju u nasem gradu onda treba ceo grad da izdje i da se pobuni protiv beogradskih kavadahija. U Krusevcu Gasic moze da otvori fakultet a u Cacaku zatvaraju. Ovi sa Tehnickog i Agronomskog fakulteta da su neke kolege oni bi sami stali u odbranu VSTSS zbog dobrobiti za ceo grad Cacak, ali sujeta je cudo, Ispada da je Cacak osamdesetih godina kada je imao tri puta manje stanovnika imao vise visoko obrazovnih ustanova nego sad. Cacani umesto da se bore da postanu univerzitetski centar izgubice i ovo sto su imali zato sto je neki „pametnjakovic“ u Beogradu tako odlucio. Studenti da izvrse pritisak na gradonacelnika, da izadju na ulice i da pozovu gradjane da glasaju protiv ove gradske vlasti ako dozvoli da izgube visoku skolu koja ima 60 god. tradicije i koja je oskovala 5000 inzenjera. Sramota za grad, Milune bori se za svoj grad ako mislis da narod glasa za sebe.

 6. Nije vama bas do skole vec je do novca koji gubite i odlasci u raznorazna isturena odeljenja po Srbiji. Ovako, ako odete pod fakultet bice mnogo manje para. Pozitivna stvar sto ce vas staviti pod kontrolu stancovanja diploma.

 7. Bravo studenti, dokle vise da urusavaju sve sto je dobro. Neka se Milun zapita i neka promisli dobro. Gasenjem skole gubi i studente i nastavni kadar. Profesori i radnici skole ostaju na ulici. Izbori idu ubrzo.

  • Proveriti:
   Da li se neko pita da li Jecmenica zastupa studente ili direktora? Gde su studenti koje on predstavlja?
   Kakve veze imaju studenti sa statusnom promenom kada njih to nista ne remeti?
   Na sastanku studenata Jecmenica je saopstio lazi a glasanja nije bilo (postoji snimak sastanka u amfiteatru)
   Jecmenica je zaposlen na Visoj skoli a ugovor mu istice 31.12. Kako kao zaposleni u skoli moze da zastupa studente?
   Zasto se direktor protivi integraciji? Mozda zato sto nece moci da prima platu od 170 hiljada + 150 hiljada za mastere ( dozvoljen upis 16 a Brajo upisao izmedju 70 i 90 (ne zna se tacno koliko) skolarina preko 90 hiljada
   Da li ce prekobrojnim masterima vaziti diploma?
   Upis studenata je bio svaki dan kako kome padne na pamet.
   5.12.direktoru istice mandat ko ce zastupati interese ustanove i studenata i imati odgovornost?
   Koliko nastavnika radi u skoli? Postali su učitelji jer odavno nemaju potreban kadar zato su imali velike plate. Zbog nedostatka kadra sada ne bi mogli da akredituju programe.
   Zasto se student Jecmenica lazno predstavlja kada nema podrsku studenat?
   Ko je dozvolio sluzbenici u student.sluzbi da pita studente da li su za strajk ili ne i da pravi spisak njihovih imena
   Zasto se sprovodi mobing i pritisak na zaposlene, siri strah i neistine?
   Vec godinu dana traje proces zasto se nije pre toga pisalo?
   Da li se stiti necija fotelja i novcanik ili interesi studenata i grada?
   Zasto i kome smeta uvodjenje reda i postovanje zakona ?
   Do sada nije postojala nikakva kontrola zato bi bilo
   Najbolje da skolu poseti prosvetna i finansijska inspekcija i utvrdi da li skola radi po zakonu i o tome obavesti javnost.
   Ako je sve ispravno Čačak i gradjani ce traziti samostalnost ustanove.
   Studenti koji stvarno studiraju ne protive se jer im odgovara da im diplomu potpise rektor Univerziteta u Kragujevcu
   Studije ostaju iste i za studente se nista ne menja.
   Zaposleni nastavljaju da rade i niko ne ostaje bez posla osim ukoliko ne zeli da radi.
   Pre objave tekstova potrebno je pitati vise aktera a ne samo jedne strane. Bicete iznenadjeni kada istina izadje na videlo. Zato je najbolje da nadlezni obave kontrolu ustanove jer do sada nisu kontrolisani.

   • Dosta netačnosti i loših namera kod ovog komentara. Zaposlena u školi koja je ovo pisala je toga dana primila platu koju nije zaslužila i posle toga napisala ovaj komentar. Stidite se svoga dup… kada obraz nemate.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here