Švajcarci u NTP Čačak ulažu pola miliona franaka kroz projekat “Tehnopark Srbija 2”

0
316

ČAČAK – U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisani su sporazumi o sprovođenju projekta „Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“, kojim se predviđa prenos modela, znanja i iskustva Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) u Niš i Čačak.

Sporazume su potpisali ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnici Niša i Čačka Darko Bulatović i Milun Todorović.

Ministar Šarčević je tom prilikom rekao da je Vlada Srbije posvećena stvaranju uslova za razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

Obaveza svih nas je da stvorimo uslove da mladi ljudi u svojim gradovima mogu da ostvare svoje ideje i razvijaju svoje startap kompanije. Mladi će kroz projekat dobiti potrebna znanja i veštine za ubrzan razvoj inovacija i izlazak na svetsko tržište. Očekujemo da tehnološki parkovi u Nišu i Čačku imaju jednako dobre rezultate kao ovaj u Beogradu – kazao je ministar Šarčević.

Cilj ugovara je podsticanje izvoza tehnoloških parkova kroz koji će Švajcarska organizacija SEKO finansirati razvoj i promociju poslovnog modela NTP Čačak, podizanje kapaciteta NTP Čačak za podršku kompanijama u izvozu, razvoj i implementacija šeme PRE-SEED finansiranja.

Posebno je značajno što će kroz projekat biti obezbeđen početni kapital za podršku startapovima u ranoj fazi razvoja. Kroz ovu šemu, predviđena je podrška u iznosu od po 10.000 do 15.000 švajcarskih franaka za 15 startapova na teritoriji Čačka. SEKO će u naš grad uložiti 490.000 švajcarskih franaka kroz konsultacije, mentorstvo, obuke i PRE-SEED finansiranje – kaže gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Sporazumi su deo Memoranduma, potpisanog krajem 2019. godine između Vlade Švajcarske Konfederacije i Vlade Srbije o implementaciji ovog projekta, kojim će švajcarska Vlada u naredne četiri godine donirati 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Izvor: Morava info

Prethodni članakVioleta Marković: Seku se zdrava stabla zarad interesa investitora
Sledeći članakDunja Krnetić pobednica Svetosavskog pesničkog konkursa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here