Sve više ribnjaka u čačanskom kraju

0
867

ČAČAK – U Gornjoj Atenici kod Čačka nekada je bilo dvadesetak vodenica. Sada na tim imanjima koriste prirodne potencijale i idealne uslove za uzgoj ribe, pa je ispod Ateničkog vrela poslednjih decenija sve više ribnjaka.

Za mušterije ne brinu jer Čačani dolaze po svežu pastrmku, ali ipak zavise od kapaciteta reke i vremenskih uslova.

Može to da bude dobar posao, mada mi ne možemo da budemo konkurentni s ribom, jer recimo iz Bosne dolazi dosta jeftinija riba. Oni imaju premiju dve marke po kilu predate ribe. U samom startu su jeftiniji sto i nešto dinara – kaže Stojan Jozović iz Atenice.

Njegove komšije duže su u tom poslu. Imaju više iskustva i veće ribnjake. U najboljim uslovima u jednom ribnjaku u Atenici kažu može da se proizvede do 5 tona ribe.

Zavisi sve od količine vode, od godine, kakva godina. K’o i sve, k’o i svaki što kažu seljački posao kako zahteva, kako nanese godina, da li je kišna, da li je sušna, da li sve utiče na pastrmku, ako nema vode onda tako može da se se preživi, a da je neki veliki biznis, nije – navodi Luka Stanišić.

Oni najuporniji žele da odu i korak dalje, da zbog pastrmke do Ateničkog vrela gosti stalno dolaze.

Milan Kovačević iz Atenice kaže da mušterije dolaze same, po preporuci.

Shvataju da je odlična riba i planiramo i restoran da otvorimo, da bi napravili priču slično Zlakusi. Zašto bi ljudi iz Čačka išli u ostale delove Srbije kad imamo ovakvo podneblje, imamo odlične uslove i prirodu i reku, da dolaze kod nas – navodi on.

U Atenici kažu posla ima za sve. Često se podržavaju i ne smatraju da su jedni drugima konkurencija.

Izvor: RTS

Prethodni članakMaksimović i Luković: Čačanska privreda počela da se oporavlja kada je SNS došao na vlast
Sledeći članakFTN potpisao ugovor sa izraelskom kompanijom, studenti na plaćenoj praksi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here