Svečano otvorena rekonstruisana Galerija “Risim“ (FOTO)

10
1016

ČAČAK – Izložbom „Risim: Slikar na duge staze“ Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak svečano je u utorak otvorila rekonstruisani objekat Galerije „Risim“.

Radovi na opsežnoj rekonstrukciji objekta započeli su 2017. godine. Izvršena je sanacija vlage, konzervatorsko-restauratorski radovi fasade i krova objekta, kao i adaptacija unutrašnjeg izložbenog prostora. Radovi su okončani postavljanjem sistema tehničke zaštite objekta početkom ove godine.

Dugo vremena objekat je imao je problem sa vlagom, u početku u podrumskom delu da bi se vremenom ona proširila i na izložbeni prostor. Objekat je postao neuslovan, kako za smeštaj umetničkih dela, tako i za programske aktivnosti koje je Galerija, pored stalne postavke, realizuje u tom prostoru. Legat Bogića Risimovića Risima dobar je primer očuvanja kulturne baštine koji bi trebalo da posluži kao model da Čačak dobija što više legata i nastavi da ulaže u adaptaciju ugroženih objekata kulture. Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Čačak finansirali su rekonstrukciju objekta i pokazali da je podrška kulturnom razvoju grada kontinuirana. Gradsko rukovodstvo ulaže u kulturu i adekvatno prati realizaciju programa – pored sredstava za završetak radova na objektu Galerije „Risim“ obezbeđena su i dodatna sredstva za realizaciju 30. Memorijala Nadežde Petrović – izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je otvorio izložbu.

Ukupna vrednost investicije rekonstrukcije Galerije “Risim“ je 16,5 miliona dinara. Ministarstvo kulture izdvojilo je 10 miliona, a Grad Čačak 6,5 miliona dinara.

Na izložbi „Risim: Slikar na duge staze – Slike i crteži iz Spomen-zbirke Bogića Risimovića Risima“ predstavljen je značajni deo umetnikovog opusa, a postavka će biti dostupna posetiocima do kraja avgusta.

Ja sam slikar na duge staze – kroz vreme … Tek sam pred velikom slikarskom avanturom – reči su Risimove koje oslikavaju duh njegovog stvaralaštva.

Bogić Risimović Risim pripada prvim generacijama mladih slikara koji su početkom pedesetih godina prošlog veka u uzavreloj atmosferi opšteg društvenog, ekonomskog i kulturnog poleta učestvovali u stvaranju nove umetničke scene, razvijajući se i sazrevajući uporedo sa pojedinim oblicima posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva. Tokom tri i po decenije stvaralačkog rada prošao je osoben i celovit razvojni put u kojem je zavičaj bio ishodište i nepresušna ikonografska potka u stvaranju čistog jezičkog prostora i put ka integralnom umetničkoom delu univerzalnog značenja. Sudbinska vezanost za boju započela je u ranom detinjstvu u živopisnom okruženju bojadžijske radnje njegovog oca, što je u Risimovoj svesti utkalo živu kolorističku matricu i u mnogome odredilo njegovo slikarsko biće. Stvaralaštvo je počeo slikama prožetih duhom, etikom i estetikom krajputaša i nadgrobnih seoskih spomenika Dragačeva, a potom, preko slika setnih, tajanstvenih prostora stvarne i imaginarne gradske atmosfere ispunjenih simbolikom prolaznosti, otuđenosti i usamljenosti savremenog čoveka, stigao do predstave univerzalnog i metafizičkog zavičaja, do slika čistog poetskog doživljaja, kojima je definisao svoj filozofski i egzistencijalni stav.

Autor izložbe je Julka Marinković, istoričar umetnosti-muzejski savetnik uUmetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak, dok je izbor izloženih crteža sačinila Katarina Stevlić, istoričar umetnosti.

Radno vreme Galerije „Risim“ za posetioce je od utorka do petka od 11.00 do 18.00 sati i subotom od 10.00 do 14.00 sati.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDelovi Čačka ostali bez struje nakon sinoćnjeg nevremena
Sledeći članakVozači, oprez! Radovi na deonici auto-puta od Preljine do Savinca

10 KOMENTARA

  1. Milun nije tu zato sto voli umetnost nego zato sto mu je to duznost kao gradonacelniku grada. Galerija i nije otvoreno za vas seljake koji pljujete sve sto se otvori u gradu, plaseci se da slucajno Milun ne dobije neki poen kod glasaca, ovo je otvoreno za normalne ljude, gradjane Cacka koji se raduju svemu novom i lepom sto se otvori u nasem gradu, koji vole svoj grad i koji vole kada on raste i razvija se bez obzira ko je gradonacelnik. Vama ne valja nova galerija, ni nova atleska staza, ni plaza, ni ulazak Borca u prvu ABA ligu….., mrzite sve u ovom gradu zato sto je gradonacelnik iz vama neodgovarajuce partije. To se zove bolest i tesko se leci.

  2. Od kada je Milun gradonacelnik u Cacku su gostovali Nemanja Radulovic, Parni Valjak, Kerber, braca Teofilovic, Legende otvorena je galerija Risim, gostuju pozorista ……..dok je bio Veljo samo Kupusijada, Ceca i vo na trgu.

    • Uopšte nije neophodno da bude veliki poznavalac umetnosti. U opisu njegovog radnog mesta je da obezbedi novac da kultura u Čačku funkcioniše. I to je uradio tokom ove 4 godine. Galerija Risim je poslednji primer. Svaka čast.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here