Tijana iz Čačka je elegantna šampionka podvodnih dubina, roni kao prava sirena

0
1175
Foto: Dražen Pavlov/Promo

ČAČAK – Kada vam neko pomene da se bavi sportom sigurni smo da prvo pomislite na košarku, fudbal, odbojku, tenis… A zašto i ne biste? To su definitivno najpopularniji sportovi današnjice koji su iznedrili neke od naših najvećih šampiona. Ali znate, postoje i oni drugi, manje poznati koji zahtevaju ponekad i veći rad, trud i požrtvovanje. Oni koji vas ostavljaju bez daha i deluju fascinantno, koji vas podstiču da zaronite u najdublji deo sebe i izvučete ono najbolje. Ronjenje na dah.

Verujemo da je dobar deo vas uživao u ronjenju kao dete, ali da je malo ko pomislio da mu to može biti izabrani sport, a tek životni put… I razumljivo je da je tako. Sve do onog trenutka dok ne upoznate Tijanu Nikolić iz Čačka, koju je jedna obična poseta bazenu navela da se u potpunosti zaljubi u podvodni svet.

Sa 24 godine Tijana je došla na plivanje i tu joj je pažnju privukla grupa ronilaca na dah. Njihova peraja, koja su bila kao rep sirene, bila su dovoljna da ožive njenu dečiju želju da bude “Mala sirena”. I u roku od par minuta Tijana je oduševila sve prisutne – imala je zapanjujuće dobar rezultat. U disciplini kojom se ljudi bave godinama, oborila je dotadašnji državni rekord, a kasnije i osvojila bronzanu medalju, roneći 152 metra, na timskom Svetskom prvenstvu u Nici.

Od tada pa sve do danas Tijana iza sebe ima 25 nacionalnih rekorda. Neki od njih su 151 metar bez peraja, 189 metara s monoperajem i 179 metara sa stereo perajima (dva peraja). Verovali ili ne 7 minuta i 12 sekundi je izdržala pod vodom. Ono što zaista fascinira jeste to što Tijana sa samo jednim udahom zaroni na dubinu od 72 metra, baš kao mala sirena iz one priče sa početka. Malo li je za devojku koja je došla iz grada koji sve ove godine nema zatvoreni bazen?

Ipak, Tijanin put do uspeha nije ni malo bio jednostavan. Sve ove medalje zahtevale su rad, požrtvovanje, i najbitnije borbu sa samom sobom. Motivaciju je ponekad pronalazila, tipično za naše sportiste u – INATU. Vodila ju je želja da se na prestižnim evropskim i svetskim takmičenjima bori rame uz rame sa takmičarima iz razvijenijih zemalja, kojima su za razliku od nje, dostupni svi uslovi za dobar trening i pripreme. I da ih nadmaši.

Predaja nikada nije bila opcija. Tokom ovih godina Tijana je imala sreću da naiđe na pojedince koji su prepoznali njen potencijal i želeli da joj pomognu u borbi da sebe i svoju zemlju predstavi u najboljem svetlu. Jedna od takvih je i kompanija TIFFANY.

Pre 40 godina vlasnici ove kompanije iz Čačka smelo su zakoračili u svet mode, sa tri mašine i tri radnika, pokrenuli su proizvodnju u porodičnoj kući. Korak po korak, 4 decenije kasnije TIFFANY je izrastao u jedan od najbrže rastućih modnih brendova u regionu. A to su postigli neprekidno radeći na sebi, ulažući u svoj tim sačinjen od pre svega mladih talentovanih entuzijasta koji konstantno rade na nadogradnji TIFFANY BRENDA, pružajući svojim mušterijama ono najbolje od sebe i trudeći se da onemoguće stranim multinacionalnim kompanijama da preuzmu primat.

Ponalazite sličnost, zar ne? I Tijanin put je bio jednako trnovit, a na tom trnovitom putu „samo retki nađu retke“. Ali, za nju ne postoje granice. Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah, koje se sredinom juna održalo u Beogradu, oborila je sopstvene i nacionalne rekorde i postavila Srbiju u 9 najboljih od 130 takmicara iz tridesetak zemalja.

PROMO

Prethodni članakSlužbeni cirkus oko privatne posete: Zašto Aleksandar Vučić nije mogao da skokne do Jasenovca
Sledeći članakIzložba slika i crteža Kristine Pirković u Narodnom Muzeju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here