Tiodorović: Evo kada će u Srbiji prestati da se objavljuju korona brojke na dnevnom nivou

1
609

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da Srbija polako ulazi u mirniji period, da očekuje da će se epidemiološka situacija stabilizovati za 10 do 15 dana – početkom aprila.

To što neke zemlje razmišljaju da prestanu objavljivanje broja zaraženih na dnevnom nivou u Srbiji se još neće desiti, bar dok broj inficiranih na dnevnom nivou ne bude dvocifren.

O tome možemo razmišljati tek kada dođemo na dvocifren broj zaraženih na dnevnom nivou, kada zaražavanje postane sporadično. Trenutne brojke nisu za potcenjivanje. Da su ostale na snazi osnovne mere – obavezne maske u zatvorenom prostoru, distanca, dezinfekcija, da su primenjivane i dobro kontrolisane, pre leta bi broj zaraženih na dnevnom nivou bio dvocifren i manji. Tada bismo mogli da kažemo da nije neophodno svaki dan da objavljujemo brojke, nego na nedeljnom nivou, ili kao Mađari da ne objavljujemo za vikend – rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.

Dodaje da je kraj pandemije još daleko. Podseća da kraj može da objavi samo Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali da se to neće desiti sve dok u bilo kom delu sveta ima zaraženih.

Daleko je kraj pandemije. Neće se virus izgubiti, moramo da naviknemo da živimo da njim. Mikroorganizam se prilagođava i prilagodio čoveku, moramo se i mi navići na njega – zaključio je Tiodorović.

Epidemiolog Ramilo Petrović za Euronews Srbija pojašnjava da se epidemija u jednoj zemlji odjavljuje tek kada prođe dva maksimalna inkubaciona perioda bez ijednog novog slučaja.

Primera radi, ukoliko smo danas imali jednog inficiranog i naredna dva inkubaciona perioda, a to je dva puta po 14 dana (28 dana) nemamo zaraženih, možemo da kažemo da nema više korone i odjavimo epidemiju – pojasnio je on.

Podseća da je inkubacioni period za koronu skraćen na nedelju dana, ali samo iz praktičnih razloga da se rastereti sistem, pomogne privredi.

Upućeni smatraju da se polako stišava poslednji veliki talas u epidemiji (izazvan omikron sojem), koji je u Srbiji počeo od Nove godine, da su se mnogi zarazili te se tako prirodno ili vakcinacijom stekao visok nivo kolektivnog imuniteta. Biće još novih varijanti virusa, manjih talasa, ali ne sa ovolikim brojem zaraženih.

Srbija je tokom januara oborila sve rekorde, imala je skoro 20.000 zaraženih u jednom danu.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakMali broj novozaraženih u Moravičkom okrugu
Sledeći članakSadnica “čačanske lepotice“ ispod Vučićevog prozora

1 KOMENTAR

  1. Mnogi naši lekari su odavno odjavili epidemiju,čak pacijente ubeđuju da su se razboleli od vakcina. Da li će se neko ozbiljan pozabaviti time? Ili ćemo lekare birati po sistemu ko nas neće kritikovati što smo vakcinisani.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here