Todorović: Čačak pokreće nove subvencije za poljoprivrednike

1
1258

ČAČAK – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tansaković danas je posetila Čačak i sa predstavnicima gradskog rukovodstva razgovarala o saradnji sa ministarstvom, budućim ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju i potencijalima čačanske poljoprivrede.

Ministarka je obišla kompaniju “Moka“, Institut za voćarstvo, kao i kanal za navodnjavanje Parmenac – Katrga.

Tokom posete “Moki“ Tanasković je naglasila da je prerađivačka industrija jedan od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Benefiti su višestruko veći ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu. Porodična kompanija iz Čačka na najbolji način pokazuje da je to i te kako izvodljivo. Tu je naš potencijal, preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod, koji je konkuretan, kako na evropskom, tako i na svetskom tržištu – rekla je ministarka Tanasković, dodajući da je jako važna aktivnost lokalne samouprave kada je u pitanju razvoj poljoprivrede na lokalnom nivou.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je da će grad pokrenuti nove podsticaje za poljoprivredne proizvođače, uz one koji već postoje.

Grad Čačak je u prethodnih sedam godina tri puta povećao budžet za poljoprivredu kroz direktno subvencionisanje različitih programa, ali i sve ostalo što je neophodno da bi poljoprivrednici opstali. Tu pre svega mislim na uređenje seoske infrastrukture – rekao je Todorović.

Na to je odgovorila ministarka Tanasković.

Drago mi je što sam posetila Čačak, koji nastupa poprilično aktivno i agresivno kad su u pitanju mnogi projekti iz oblasti poljoprivrede. Velika ulaganja opredeljena su iz lokalnog budžeta, a naš cilj u narednom periodu jeste da kroz različite subvencije poljoprivrednici ukrupne svoju proizvodnju do 50 odsto – rekla je Tanasković.

Gradonačelnik Čačka podsetio je da je za izgradnju kanala za navodnjavanje Parmenac – Katrga, čija je prva faza u završnici, iz Abu Dabi fonda dobijeno nešto manje od šest miliona evra.

U planu je da Grad Čačak izgradi crpnu stanicu vrednu oko 90 miliona dinara. Na taj način će moći da se navodnjava oko 500 hektara plodnog zemljišta, ali i da se zaštiti stanovništvo Ljubića od izlivanja voda – rekao je Todorović.

Od danas je aktivan i javni poziv za subvencije po hektaru, koji će trajati do 31. maja. Ministarka je pozvala sve poljoprivrednike koji ispunjavaju uslove da se prijave, ističući da se do sada 236.000 poljoprivrednih gazdinsatva registrovalo preko e-agrara što je, kako je rekla, dobar broj.

Izvor: Morava info

Prethodni članakJeremić u Čačku: Ostalo je još malo vremena da se Vučić zaustavi u veleizdaji
Sledeći članakUbedljiva pobeda nad Novim Pazarom, Čačak 94 i naredne sezone u KLS

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here