Todorović: Nikada nećemo zaboraviti 78 dana zločinačkog bombardovanja

5
526

ČAČAK – Parastosom i polaganjem venaca kraj Spomenika žrtvama rata od 1991. do 1999. i NATO bombardovanja, u Čačku je danas obeleženo 20 godina od početka NATO bombardovanja.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, je poruči da niti možemo, niti smemo da zaboravimo ono što se dogodilo pre dve decenije.

Pamtimo i bombardovanje našeg Čačka, i velike žrtve i veliko razaranje. Popravili smo “Remontni zavod“ i “Slobodu i mehanizaciju“ i sve kuće i domove koji su porušeni, ali životi koji su otišli u nepovrat nikada neće biti vraćeni. Poručujemo svima da nikada nećemo zaboraviti tih 78 dana zločinačkog, nezapamćenog poduhvata na slobodarsku, tako malu, ali junačku Srbiju – rekao je Todorović obraćajući se okupljenima.

Vence su položili načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici vojske, policije, udruženja građana i pojedinci.

Čačak je tokom 78 dana i noći pretrpeo ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

Prvi napad na Čačak 1999. godina, dogodio se 25. marta gađanjem aerodroma Lađevci, kada je u selu Katrga oštećen jedan broj objekata.

Tokom bombardovanja Čačka oštećeni su ili potpuno uništeni televizijski predajnik na planini Ovčar, kompanije “Sloboda“, “Cer“, Tehničko-remontni zavod, “Naftagas“, “Litopapir“, “1. oktobar“…

Stradali su i objekti bolnice, vrtića, škola, brojne porodične kuće, pojedine crkve, kao i jezdinsko i pridvoričko groblje. Čačak je bio na udaru 11 puta, a u tim napadima je poginulo šest osoba.

Prva žrtva bila je Mileva Kuveljić 4. aprila i to prilikom bombardovanja kompanije “Sloboda“, a nekoliko dana kasnije od zadobijenih povreda, u istom napadu, preminuo je Bogdan Prokić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Za vreme NATO bombardovanja, 18 vojnika iz Čačka je poginulo na Kosovu, a 52 su ranjena.

Na tom prostoru je stradalo i petoro Gornjomilanovčana. U Moravičkom okrugu se dejstvovalo sa više od 300 projektila velike razorne moći, a na čačansko selo Bresnica bačena je i kasetna municija.

Ukupno 12 privrednih i vojnih objekata gađano je 38 puta sa oko 220 projektila, dok je na 34 sela bačeno više od 70.

Najviše projektila palo je na području Čačka 120, Lučana više od 80, Ivanjice 60 i Gornjeg Milanovca oko 25 projektila.

Izvor: MNA

Prethodni članakPoplavljeni: Vlastima sve preče od kanala Parmenac – Katrga
Sledeći članakSudbina Zorana Perovića iz Ostre: Zaboravljeni junak sa Košara nadniči da bi preživeo

5 KOMENTARA

  1. Necemo ni zaboraviti Vucica kako je dok su bombe padale po Srbiji,ne masom krivicom vec krivicom neodgovorne vlasti,ministri i zamenici predsednika dobijali stanove po Beogradu,Todorovicu

  2. Sve sto su srpske patriote ostvarile licnom zrtvom za vreme sukoba u bivsoj Jugoslaviji, unistio je Aleksandar Vucic sa Srpskom naprednom strankom. Ko jos veruje da je nesto dobro Srbiji moglo da donese prijateljstvo Vucica sa Klintonom, Blerom, Srederom. Patriote su u vremenu ratnih sukoba sacuvale Kosovo i Metohiju u Srbiji i pokazale da je Srbija tvrd orah. Vucic je u svom interesu predavao KiM Albancima i time pokazao da nije u stanju da se izbori za srpske nacionalne interese. Zalosno je sto ga njegovi smatraju patriotom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here