Tri osobine koje deca nasleđuju od očeva

1
16343
Foto: Pixabay

Da li ste se ikada zapitali šta deca nasleđuju od majke, a šta od oca? Genetičarka je izdvojila tri osobine koje deca najčešće nasleđuju od oca.

Mnogi od nas misle da je sve 50:50 kada je u pitanju genetika, pri čemu svaki roditelj daje svom detetu jednaku količinu gena ili različitih osobina, ali genetika ne funkcioniše na taj način.

Genetičarka Dana Breset sa Univerziteta Feniks ističe da postoji 60 odsto veća šansa da nasledite „aktivne“ osobine od svog oca jer priroda ima prirodnu tendenciju da izrazi ove gene.

Breset je izdvojila tri osobine koje deca najčešće nasleđuju od oca, iako to nije pravilo.

Visina

Fizički izgled najviše zavisi od tatinih gena i nije previše orijentisan na mamine gene. Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine i iako ova karakteristika ima veze i sa majčinim i sa očevim genima, postoje dokazi koji sugerišu da geni oca igraju veću ulogu. Zato dobro pogledajte tatu da biste saznali da li će dete biti visoko ili nisko kada poraste.

Pol deteta

Ako tata ikada bude razočaran što nema dečaka ili devojčicu, samo je on kriv – muškarci su odgovorni za pol deteta. Muškarci daju Y hromozome dečacima, a X hromozome devojčicama. Naučnici ističu da će muški X hromozom i ženski X hromozom dati devojčicu, a muški Y hromozom i ženski X hromozom dečaka.

Istraživači su otkrili da je rodni odnos u porodici pratio očevu, a ne majčinu stranu. Na primer, ako je čovek imao više braće, veća je verovatnoća da će mu deca biti dečaci, a ako je imao više sestara, veća je verovatnoća da će imati ćerke. Studija je pokazala da to nije tačno za žene.

Pitanja mentalnog zdravlja

Stariji očevi mogu da prenesu mutirane gene na svoju decu, što onda dovodi do mentalnih bolesti ili problema mentalnog zdravlja (hiperaktivnost, bipolarni poremećaj…). Deca rođena od roditelja starijih od 45 godina takođe mogu da imaju veće šanse da imaju smetnje u učenju ili depresivne sklonosti.

Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da genetski uticaj na mentalne poremećaje može biti slabiji nego što se ranije mislilo. Mentalni poremećaji imaju neke veze sa genetikom, ali oni čine samo 10 do 20 odsto ukupne kombinacije faktora.

Izvor: N1

Prethodni članakBivši kapiten Borca prvo pojačanje Čačka 94
Sledeći članakDruga Smotra domaćinstava dragačevskog sela Milatovići

1 KOMENTAR

  1. Preuzeto sa N1, to vam je pouzdana informacija, bolje da ste napisali od dve babe sa klupe, bilo bi istinitije, nego N1. Samo pol deteta određuje otac, ali i to može danas da se izdvoji, recimo svima poznati teniser Rodzer Federer je išao u jednu od najskupljih klinika u Svajcarskoj za oplodnju sa njegovom suprugom Mirkom gde su hteli da imaju blizance istog pola, dvaput.. i to su uspeli izdvajanjem hromozoma. Ali to košta veoma mnogo. Sve ove tri osobine često su netačne.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here