Trinesto izdanje “Animanime“, u takmičarskom programu 40 kratkih filmova

0
86

ČAČAK – Međunarodni festival animiranog filma “Animanima 2019“ održaće se od 4. do 7. septembra u Domu kulture u Čačku. Trinaesto festivalsko izdanje, kao i sva prethodna, realizovano je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U konkurenciji za Gran pri Animanime “Zlatni štift“ i druge festivalske nagrade, na pet projekcija glavnog takmičarskog programa biće prikazano četrdeset kratkih animiranih filmova iz sedamnaest zemalja, među kojima i novi filmovi poznatih svetskih autora, Portugalke Režine Pesoe, mađarskog reditelja Geze M. Tota, Koreanke Dahe Džeong, Donata Sansonea iz Italije.

Takmičarski program C&A Special donosi izbor animiranih TV reklama i muzičkih videa.

Program „Portret animatora“ posvećen je autoru animiranog serijala “Bendito Machine“, animatoru iz Španije, Đosiju Malisu. Paola Bristot je selektorka programa “Savremena italijanska animacija“, a Frank Dion programa “Studio u gostima“, u okviru koga se predstavlja studio “Papy3D“ iz Pariza. Njih troje će ujedno biti i članovi Animaniminog međunarodnog žirija.

Tradicionalni program najboljih studentskih i diplomskih filmova, ove godine dolazi sa uglednog Univerziteta umetnosti Moholji-Nađ (MOME) iz Budimpešte, odnosno njegovog odseka za animaciju MOME Anim. Iz Mađarske stiže i izuzetno dugometražno animirano ostvarenje, priča o neobičnom skupljaču umetničkih dela “Ruben Brant, kolekcionar“. Izuzetni dokumentarac “Magia Russica“ izraelskih autora Jonatana i Maše Zur podsetiće na Fjodora Hitruka, Jurija Norštajna i druge velikane ruskog animiranog filma.

Ljubiteljima “devete umetnosti“ organizatori preporučuju izložbu kreiranu u čast autorima i junacima kultnog stripa “Alan Ford“, povodom pedeset godina od izlaska prve epizode. Ni ove godine neće izostati master klasovi i predavanja Animaniminih gostiju za studente animacije, kao ni festivalska radionica, koju će voditi Uroš Krčadinac, a tema su video igre. Više o programima na sajtu festivala: www.animanima.org.

Izvor. Morava info

Prethodni članakBorac igra pripremnu utakmicu protiv Novog Pazara
Sledeći članakStefanović: Do kraja godine povećanje plata za policiju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here