Troškovi za osnovnu egzistenciju čine 40 odsto porodičnog budžeta u Srbiji

3
245

Troškovi za egzistencijalne potrebe u porodičnom budžetu u Srbiji u proseku su u prošloj godini imali udeo od 39,7 odsto, navodi se u novom broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Prema podacima evropske statističke službe Evrostat na listi gde je rangirano 30 država po izdacima za hranu i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva, Srbija je prošle godine bila na sedmom mestu.

Na prvom mestu je Slovačka gde su ti izdaci činili 48,3 odsto ukupnih troškova domaćinstava.

Sledi Rumunija (42,1 odsto), BiH (41,8 odsto), Finska (40,5 odsto), Češka (40,3 odsto) i Estonija (40,2 odsto).

Najmanji udeo troškova za egzistencijalne potrebe u mesečnim izdacima domaćinstava je na Malti (25,5 odsto), zatim na Kipru (28,5 odsto), u Luksemburgu (29,7 odsto), u Hrvatskoj (30,5 odsto), Sloveniji (31,5 odsto).

U 27 zemalja EU prosečni izdaci za hranu i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva činili su 36,3 odsto ukupnih troškova domaćinstava, a u evrozoni 36,1 odsto.

Tokom prethodne tri godine samo mali broj zemalja je uspeo da smanji relativni udeo ovih izdataka u ukupnoj potrošačkoj korpi svojih građana. Srbija se našla među njima jer su ti izdaci domaćinstava u Srbiji u 2022. bili za 1,1 procentni poen niži nego 2019. godine, navodi se u biltenu MAT koji izdaje Ekonomski fakultet u Beograd, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Izvor: Beta

Prethodni članakMijatović: Presudila naša timska odbrana na Luki Božiću
Sledeći članakDušan Darijević o koncertu Ortodox Celtsa: Čačani pokazali da i u njihovim venama vri keltska krv!

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here