U akciji prikupljanja uspomena na Dom JNA u Čačku arhivirano 150 fotografija (FOTO)

1
354

ČAČAK – U okviru međunarodne manifestacije „Dani evropske baštine 2019”, čija je tema „Umetnost i zabava”, Gradska biblioteka je u utorak organizovala akciju prikupljanja uspomena na Dom JNA i zabavu u Čačku tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Cilj ove akcije bio je prikupljanje materijalnog i nematerijalnog nasleđa povezanog sa zabavom u čačanskom Domu JNA u čijem se rekonstruisanom i adaptiranom prostoru danas nalazi Gradska biblioteka.

Iako vojni objekat, Dom JNA je već u prvoj deceniji svog postojanja bio jedan od najznačajnijih centara kulturnih i zabavnih sadržaja u Čačku. U vreme kada je otvoren, 1962. godine, ovdašnje ustanove kulture još uvek su nedovoljno razvijene, sa malim brojem zaposlenih i neodgovarajućim prostorom, a Dom kulture nije ni postojao.

Usled tih činjenica Dom JNA se ubrzo profilisao kao mesto gde su, između ostalog, organizovane zabave, igranke, koncerti, matinei, izložbe i drugi kulturno-zabavni sadržaji. Igrao se bilijar i stoni-tenis, a kuglana je bila posećena do kasno uveče. Takođe, tu su održani neki od prvih koncerata rok muzike u Čačku, sredini koja, sudeći po novinskim člancima iz tog vremena, nije zdušno prihvatila novi muzički pravac sa zapada.

Na poziv građanima Čačka da učestvuju u prikupljanju uspomena na Dom JNA i zabavu u Čačku, da dođu u Biblioteku i donesu fotografije, pozivnice, plakate ili druge predmete, odazvalo se 25 sugrađana. Tom prilikom digitalizovano je više od 150 fotografija koje će postati deo fonda Zavičajnog odeljenja. Kamerom je zabeleženo desetak ličnih priča i dragocenih sećanja iz prošlosti našega grada.

Građa koja je na ovaj način trajno otrgnuta od zaborava, individualna sećanja starih Čačana, kao i fotografije, novinski članci i drugi predmeti koje je Biblioteka posedovala i ranije biće objedinjeni na izložbi „Ko nekad u osam” čije je otvaranje zakazano za petak, 27. septembar.

Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakU FRA uvereni da fabrika neće otići u stečaj
Sledeći članakEvo ko će u četvrtak biti bez struje

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here