U FRA uvereni da fabrika neće otići u stečaj

1
358

ČAČAK – Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić izjavio je da su radnici uvereni da neće doći do stečaja fabrike, iako je Privredni sud u Čačku pokrenuo, kako je to formulisano pravnom terminologijom, postupak prethodnog stečajnog postupka.

Prema njegovim rečima do pretnji stečajem došlo je zbog problema sa AIK bankom i to zbog duga iz 1984. godine prema londonskom i pariskom klubu poverilaca.

Taj dug je otpisan početkom dvehiljaditih, ali je bankama tada dato diskreciono pravo da li ta dugovanja žele da naplaćuju. Inicijalni dug FRA bio je prema Alfa banci, ali je tu banku u međuvreme u kupila AIK banka.

Za 9. oktobar je zakazano ročište pred Privrednim sudom u Čačku, jer je AIK banka podnela zahtev za otvaranje stečaja. Međutim, do stečaja neće doći. AIK banka nije podnela uredan predlog za otvaranje stečaja, jer prethodno nije pribavila saglasnost Ministarstva odbrane – objasnio je Đelić.

Đelić očekuje da će Ministarstvo odbrane pronaći način kako da zaštiti fabriku, jer je 80 odsto proizvodnje za namensku industriju.

Prema nezvaničnim saznanjima Morave info, dug Fabrike reznog alata prema banci pre nego što je on otpisan od strane međunarodnih poverilaca bio je u protivvrednosti od oko 1,4 miliona evra. Iako taj novac suštinski nije izgubila, AIK banka dugovanje sada želi da naplati kao vanredni prihod.

U FRA ističu da bi država mogla da reši slučaj dugovanja fabrike prema AIK banci dogovorom sa tim pravnim subjektom. Ukoliko bi se to dogodilo, FRA, tvrde u fabrici, ne bi postojao više nijedan komercijalni poverilac.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSlovenci traže radnike iz Srbije, firme objavile više od 4.500 slobodnih radnih mesta
Sledeći članakU akciji prikupljanja uspomena na Dom JNA u Čačku arhivirano 150 fotografija (FOTO)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here