U angio-sali čačanske bolnice obavljeno preko 1.000 intervencija, lista čekanja kraća od republičkog proseka

1
533
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Od kako je pre dve godine počela sa radom angio-sala pri Opštoj bolnici Čačka, urađeno je više 1.000 intervencija, smanjen broj smrtnih slučajeva, a i lista čekanja je znatno manja, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Angio-sala otvorena je 18. decembra 2017. godine za Dan grada, a prve intervencije su urađene u počekom januara naredne godine.

Direktor Opšte bolnice u Čaku Radoslav Milošević, izjavio je da od 1.000 intervencija najveći broj podrazumevao ugradnju stentova.

To je ono na šta možemo biti ponosni i ovu stanovu stavlja na viši nivo zdravstvene zaštite stanovništva Moravičkog okruga. Imamo i poslovnu tehničku saradnju sa bolnicama u Kraljevu, Novom Pazaru, a dolazi nam i deo pacijenata iz Kosovske Mitrovice – naveo je Milošević.

On je rekao da čačanska bolnica ima konsultante iz drugih ustanova, dvojicu lekara iz Kliničko-bolničkog centra Dedinje koji dolaze jednom sedmično.

Imamo i svoje lekare, jednog kardiologa koji se bavi samo angiologijom i dvojicu lekara koji su ovladali tim intervenijama i dijagnostičko-terapijskim procedurama i koji su na specijalizaciji iz interne medicine i iz radiologije – objasnio je Milošević.

Milošević je naglasio da čačanska angio-sala spada u jednu od bolje opremljenih i po kapacitetu i po mogućnostima.

Oprema zadovoljava trenutne potrebe. Ono što bi u budućnosti trebalo da se nadgradi jesu dijagnostičke procedure na perifernim krvim sudovima i na centralno nervnom sistemu, odnosno snimanju krvih sudova mozga – istakao je Milošević.

Interventni kardiolog Mladen Tasić 13 godina je u ovom poslu i prošle godine prešao iz Kliničkog centra Kragujevac u Opštu bolnicu Čačak.

Ovde se leče angina pektoris i akutni infarkt, a lista čekanja, kako kaže Tasić, manja je od republičkog proseka.

Za pacijente koji su hitni radi se odmah, a za pacijente koji su došli preko ambulante rade se zakazivanja. Uspeli smo da smanjimo listu čekanja na manje od mesec dana, tako da pacijenti ne čekaju previše, to je bolje nego republički prosek – rekao je Tasić.

On objašnjava da je kod akutnog infarkta miokarda, kod pacijenata koji su lečeni, postojala smrtnost koja je manja od tri odsto, dodajući da je to svetski prosek.

Zadovoljan sam rezultatima koje smo postigli u proteklih godinu i po dana. U proseku imamo pet, šest pacijenata dnevno, radimo 365 dana. Potrebno je da organizujemo još dodatnog lekara za drugu smenu i nakon toga ovo će biti referentni centar ne samo za Moravički okrug, već za celu Zapadnu Srbiju – zaključio je Tasić.

Izvor: MNA

Prethodni članakVelika promena u načinu polaganja male mature, nema više kombinovanog testa
Sledeći članakRoman čačanskog pisca objavljen na grčkom jeziku

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here