Velika promena u načinu polaganja male mature, nema više kombinovanog testa

0
624

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregleda njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za Večernje novosti.

U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika, trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.

Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju – naveo je Šarčević.

Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.

Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi – rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Izvor: Beta, Večernje novosti

Prethodni članakNakon stečaja konfekcija „Rudnik“ ide na prodaju: Cena pogona u Pranjanima 6,5 miliona dinara
Sledeći članakU angio-sali čačanske bolnice obavljeno preko 1.000 intervencija, lista čekanja kraća od republičkog proseka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here