U Beogradskom zoološkom vrtu promovisana “Pčeličina“ knjiga “Gabi, hrabro srce Beograda“

2
108

ČAČAK – U Beogradskom zoološkom vrtu, kod spomenika keruši Gabi, u sredu je u prisustvu učenika OŠ “Mihailo Petrović Alas“ iz Beograda i njihovih nastavnika, prijatelja i saradnika “Pčelice“, sudionika događaja opisanih u knjizi, zaposlenih u Vrtu, kao i medija, održana svečana promocija knjige “Gabi, hrabro srce Beograda“, autora Gorana Markovića, osnivača i direktora Izdavačke kuće “Pčelica“, ali i učitelja i pisca za decu.

Promociju je vodila Nevena Marković PR Izdavačke kuće “Pčelica“, a osim autora Gorana Markovića i urednice Bojane Jovanović, koji su predstavili knjigu, prisutnima se u ime Vrta obratio gospodin Kristijan Ovari, biolog, a na promociji je učestvovao i Zoran Branković, kompozitor, aranžer, gitarista i vokalni solista, koji je kompozicijama o prijateljstvu između čoveka i psa, upotpunio ovu promociju.

Knjiga Gorana Markovića napisana je u formi biografskog romana i prati život ženke nemačkog ovčara Gabi od njenog rođenja u odgajivačnici u Bečeju, preko odrastanja u odgajivačnici “Kobra“ u Beogradu odakle je sa sedam godina došla u Beogradski zoološki vrt. Knjiga je oplemenjena ilustracijama akademskog slikara Igora Krstića, kao i raritetnim, autentičnim fotografijama Gabi.

Gabi je u Vrtu brinula o njenim stanovnicima i imovini. Upravo tu ona je hrabrim podvigom, sukobivši se sa jaguarkom, i pritom spasivši život noćnom čuvaru i sprečivši divlju mačku da izađe na beogradske ulice, pokazala netipičnu hrabrost i odanost.

Knjiga prati i događaje posle Gabikinog herojstva, njen oporavak i život u Vrtu gde je kao počasni stanovnik doživela duboku starost.

Na inicijativu tadašnjeg direktora Vrta, legendarnog Vuka Bojovića, Gabi je još za života dobila spomenik u bronzi, dar akademskog vajara Nikole Vukosavljevića, ispred koga je i upriličena promocija knjige o njoj.

Knjiga je namenjena prvenstveno mladim čitaocima, jer je pisana jasnim, razumljivim i jednostavnim stilom, ali sa dovoljno informacija da bi zainteresovala čitaoce svih generacija.

Ovom knjigom, Gabiki se odaje počast i njom je ona, osim bronzanog, dobila i književni spomenik, koji će, nadamo se, još dugo čuvati sećanje na nju, jer ona je svojim herojskim činom to i zaslužila.

Prethodni članakPredizborni skup koalicije Čačak protiv nasilja i Novi DSS, stižu i lideri iz Beograda
Sledeći članakRuska stranka: Srbi i Rusi braća zauvek!

2 KOMENTARA

  1. I ja sam htela da to pitam. Lep, srcan tekst. Hvala za isti. Umorni smo od politike. Mada ovaj Portal cesto daje raznovrsne tekstove. Za mnoge dogadaje ne bismo ni znali. Hvala.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here