U četvrtak premijera predstave “Sloboda govora“ Gradskog pozorišta Čačak

0
441

ČAČAK – U velikoj sali Kulturnog centra u četvrtak, 16. novembra, premijerno će biti izvedena predstava “Sloboda govora“, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak.

Predstava je rađena po istoimenom romanu Vladana Matijevića. Režiju potpisuje Nikola Bundalo, a dramaturg je Sofija Dimitrijević.

Okosnica romana po kom je urađena predstava je smrt uglednog novinara, koji je zbog svoje pisane reči u kolumnama platio glavom.

Šta je sloboda, regulisano, cenzurisano medijsko nebo ili ovo kada je dostupno sve, svaki sadržaj, svaka informacija. Zapravo, sada bi smo mogli reći da živimo u slobodi?

Da li smo mi akteri u predstavi koja nam se servira. Glavni junak Vladimir Filipović, na isti dan kada je njegov kolega novinar kidnapovan, kreće put Čačka na kongres. Kako odmiče, tako uz Vladimira, publika postaje “žrtva“ pozorišne predstave, koju mora da prihvati kao stvarnost. Kao i svaki put, kada smo uvjereni da mnoge stvari nisu moguće, stvarnost nas demantuje i suočeni smo sa time da živimo u imaginarijumu kakav je nemoguće napisati i izrežirati.

Mnogi su, nažalost, postali poznati tek nakon smti. Morali su da umru da bi narod obratio pažnju na njih i njihov rad. Isto tako, ima ih koji nisu te sreće, ima onih koji odu bez da ih iko ikad čuje. Neka “Sloboda govora“ bude glas za sve njih, za sve one stradale na ulicama, putevima, osujećenih da žive, koji ne dobiju drugu šansu da žive jer zajednica nema interesa da njihovo ime održava u životu – te nek bude glas naročito za one čije ime, kako se u predstavi kaže “neće poneti ni ulica ni most“.

Predstava počinje u 20 sati.

Uloge tumače: Vahid Džanković, Jovana Berić, Filip Milićević, Nikola Voštinić.

Scenografija: Ema Pavlović
Kostim: Sanja Živanović
Scenski pokret: Aleksandra Arizanović
Kompozitor: Aleksa Nikolić
Video rad: Pavle Pavlovć
Majstor svetla: Goran Đudić
Majstor tona: Nedeljko Vučićević
Inspicijent: Jelena Pavić
Organizator Miša Raičević

Izvor: Morava info

Prethodni članakŽelezničar trijumfovao u Petrovaradinu
Sledeći članakUmetnička asocijacija “artterror“ predstavlja sedam video radova

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here