U Domu kulture predstavljanje monografije o vajaru Oskaru Berbelji

0
144

ČAČAK – U Likovnom salonu Doma kulture večeras će se održati promocija monografije o vajaru Oskaru Berbelji “Ekspresija kamenih formi“. Program počinje u 18 sati.

Umetnička galerija ”Nadežda Petrović” je povodom obeležavanja 20-togodišnjice od smrti vajara Oskara Berbelje priredila monografiju o poznatom srpskom umetniku koji je odrastao u Čačku, a koji je, osim poreklom, dosta zadužio naš grad.

Projekat je realizovan uz svesrdnu i neophodnu pomoć i podršku Oskarovog sinovca Marija Berbelje iz Beograda. Autor monografije je muzejski savetnik Mirjana Racković, dizajn je uradio Milenko Savović, a recenzent knjige je mr Leposava Milošević Sibinović. U sklopu ovog projekta postavljena je skulptura u fontani na platou kod Robne kuće “Ineks“.

Promocija monografije se priređuje u okviru programa proslave Dana grada.

Oskar Berbelja je rođen je u Aranđelovcu 1921. godine, ali je od ranog detinjstva živeo u Čačku gde je njegov otac Frančesko imao kamenorezačku radnju.

Osnovnu školu i nižu Gimnaziju Oskar je završio u Čačku. Na odseku dekorativnog vajarstva Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1952. godine. Nakon studija je ostao da živi u Beogradu i radi kao samostalni umetnik, ali je ostao vezan za Čačak, prvenstveno zbog očeve kamenorezačke radionice. Najviše se bavio izradom skulptura za javni prostor i fontana, a vajarska dela, rađena u kamenu i najčešće kombinaciji kamena i stakla, stilski pripadaju stilizovanoj figuraciji ili asocijativnoj apstraktnoj umetnosti. Nosilac je značajnih nagrada od kojih se izdvaja Nagrada za životno delo ULUPUDS-a 1996. godine.

Mesto Oskara Berbelje na umetničkoj mapi grada izuzetno je značajno i potrebno ga je stalno isticati – on je prvi školovani vajar iz Čačka; prva moderna skulptura u našem gradu – fontana “Devojčica“ nekada ispred zgrade Glavne pošte njegovo je delo; autor je mnogih bista narodnih heroja našeg kraja (dr Dragiša Mišović, Ratko Mitrović, Božo Tomić, Sima Saraga, Milica Vučetić …); na konkursu za spomenik palim borcima u Čačku dobio je Drugu nagradu; uradio je unutrašnje uređenje zgrade Doma kulture i reljef “Spirala“ (“Puž“) po kome je zgrada prepoznatljiva, a stilizovano rešenje Dom kulture koristi i kao svoj logo; prema njegovoj želji deset skulptura iz zaostavštine poklonjeno je Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ od čega su tri postavljene u Gradskom parku.

Izvor: Morava info

Prethodni članakAvion za Beč poleteo sa četiri sata zakašnjenja (FOTO)
Sledeći članakŠef delegacije EU u Srbiji na svečanoj sednici povodom Dana Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here