U dvorištu škole u Slatini otvorena savremena meteorološka stanica (FOTO)

2
495

ČAČAK – U dvorištu Osnovne škole “Branislav Petrović“ u Slatini danas je svečano otvorena savremena meteorološka stanica, za čije postavljenje je sredstva obezbedio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Time je ova obrazovna ustanova jedina u Srbiji koja imata savremenu meteorološku stanicu od šireg značaja za region, kao i veliki edukativni potencijal za učenike.

U prisustvu đaka, nastavnika, predstavnika grada Čačka i Školske uprave, vrpcu je presekao i na taj način svečano označio početak rada meteorološka stanica direktor RHMZ Jugoslav Nikolić.

On je podsetio da meteorologija u Srbija ima dugu tradiciju i da su retke zemlje koje se mogu time pohvaliti.

Prva merenja u Srbiji su započeta 1848. godine, a skoro deceniju kasnije imali smo najgušću mrežu meteoroloških stanica u svetu.

Stanica u Slatini je prva u okviru jedne škole i biće deo državne mreže meteoroloških stanica i urađena je po svim standardima meteorološke organizacije. Podaci mogu biti korišćeni za privredu i imaće širi značaj za čitav region. Ovo je druga stanica u Čačku, jedna već postoji u okviru Instituta za voćarstvo – rekao je Nikolić, dodajući da će ona imati i edukativni karakter.

Prema njegovim rečima, podaci će biti dostupni u svakom momentu, svim građanima na sajtu RHMZ.

Direktor Osnovne škole „Branislav Petrović“ Lazar Čikiriz, rekao je stanica otvorena u godini kada ova obrazovna ustanova obeležava značajan jubilej.

Na svečanosti povodom 150 godina škole, gospodin Nikolić, nekadašnji đak ove škole, želeo je da na ovom mestu u Slatini bude i meteorološka stanica. Vrlo brzo smo mi to realizovali, zahvaljujući dobroj saradnji između RHMZ-a i škole. Mi smo učinili ono što je bilo do nas. Vredna investicija, a mi ćemo koristiti sve resurse ove stanice. Bićemo otvoreni i za druge škole iz Čačka koje budu želele da koriste ove podatke – naglasio je Čikiriz.

U lokalnoj samoupravi ističu značaj ovakve stanice i nadaju se da će primer Nikolića slediti i drugi.

Veliki je znataj taj što će učenici moći da se edukuju iz onih predmeta koji se odnose na meteorologije. Pozitivno je to što je stanica od regionalnog značaja. Zahvaljujemo se direktoru Nikoliću i bilo bi dobro da svi ljudi koji su iz Čačka, koji su kod nas završili škole, uzvrate svom kraju na sličan način – zamenik gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

Učenici ove škole mogli su da prisustvuju predavanju o značaju i upotrebi meteorološke stanice.

Izvor: MNA

Prethodni članakU Čačku živi 299 milionera, znatno manje nego u Kragujevcu i Užicu
Sledeći članakPrijava protiv 30 čačanskih firmi zbog angažovanja radnika “na crno“

2 KOMENTARA

  1. Napredni rhmz nek nadoknadi stetu koje imaju poljoprivrednici zbog njihovih gresaka ! Seljake je ubio grad i svake godine je zesce odkad su preuzeli nadleznost u protivgradnoj odbrani !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here