Prijava protiv 30 čačanskih firmi zbog angažovanja radnika “na crno“

4
1159

ČAČAK – Inspekcija je za prvih osam meseci ove godine na području Čačka podnela više od 30 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca kod kojih su zatečena lica na faktičkom radu, odnosno radu “na crno“.

Takvih lica najviše je zatečeno u oblastima trgovine i ugostiteljstva, kao i taksi prevozu i građevini.

Po nalogu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, a u okviru sprovođenja akcije pojačanih vanrednih inspekcijskih nadzora, inspektori rada su 10. septembra, u drugoj smeni i tokom noći, izvršili nadzore kod 412 poslodavaca na teritoriji cele Srbiji, u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, u delatnosti građevinarstva, ugostiteljstva, popravke i održavanja motornih vozila, trgovine, proizvodnje hleba, svežeg peciva i kolača i u uslužnim delatnostima.

Pojačanim inspekcijskim nadzorima obuhvaćeno je ukupno 1.016 lica, od kojih je 130 lica radilo “na crno”, a otkriveno je i devet neregistrovanih subjekata.

Podneto je 48 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, doneto je 32 rešenja i 45 naloga na zapisnike za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i devet rešenja o zabrani rada na mestu rada.

Pojedini inspekcijski nadzori izvršeni su po principu tzv. “rotacije”, što zapravo znači da su ih vršili inspektori koji inače ne rade na teritoriji na kojoj su vršili nadzore.

Opsežne akcije borbe protiv sive ekonomije i rada na crno biće nastavljene u narednom periodu. Planiram da u inspekcijskom nadzoru učestvujem lično. Nećemo dozvoliti poslodavcima da krše prava radnika, nema privilegovanih – rekao je ministar Zoran Đorđević.

Izvor: MNA

Prethodni članakU dvorištu škole u Slatini otvorena savremena meteorološka stanica (FOTO)
Sledeći članakU Novoj Srbiji ljuti na Savez za Srbiju, prekidaju bojkot skupštinskih zasedanja u Čačku

4 KOMENTARA

  1. Koliko ce parazita jos biti na budzetu???Koliko ce bumbara biti zaposleno kad se otme taj novac???OVAKO JE BAR NEKO DOBIO ZA HLEB DA NAHRANI PORODICU A ONAKO NEKI BOT KOJOSESI I JEDE TUDJI HLEB.

  2. zasto nijedan medij ne objavi listu tih firmi

    cemu tekst ako ne znamo koje su to firme?

    to kao kad se objavljuju inicijali punoletnih prestupnika, pocinilaca krivicnih dela, a zrtve i osteceni se navode punim imenom i prezimenom sa sve fotografijom a neretko i lokacijom gde zive

    licemerje ce nas pojesti

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here