U Gradskoj biblioteci obeležen vek od rođenja Dragoslava Andrića

0
141

ČAČAK – Ove jeseni navršava se sto godina od rođenja Čačanina Dragoslava Andrića, književnika, prevodioca, antologičara, šahovskog majstora i aforističara. Na njegov renesansni duh i široko stvaralačko polje, brojnu publiku u Velikoj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u četvrtak su podsetili profesori i učenici čačanske Ekonomske škole, njihovi prijatelji i saradnici.

Sasvim na tragu ovog svestranog kulturnog pregaoca, veče naslovljeno „Svašta o Svaštari i drugim radovima” ispunile su najraznovrsnije teme. Smenjivali su se skečevi razjašnjenih pojmova iz Andrićevog „Rečnika žargona” i čuvene „Svaštare ‒ udžbenika nonsensa”. Od majstorskih prevoda poezije Ogdena Neša do zabavnih dočaravanja šahovskih poteza, prisutni su uživali u večeri koje je odisalo duhom vedrine i pronicljivosti, a koje je pisac ostavio kao trajnu inspiraciju potonjim generacijama.

Značajan deo večeri, baš kao i Andrićevog rada, zauzela je muzika. Izvođenjem pesama Boba Dilana, grupe „Pink Flojdˮ, Brusa Springstina, ali i domaćih bendova, učenici i profesori podsetili su prisutne na „Stereo stihove”, kultnu antologiju prevedene rokenrol poezije. O Andrićevom doprinosu afirmaciji tada nove, a uvek mladalačke struje u kulturi, kroz video-poruke snimljene za ovu priliku govorili su Peca Popović i Savo Stijepović.

A najbolji dokaz da je Dragoslav Andrić svojim stvaralaštvom uspeo da dokuči i svakome približi duh modernog, bila je vrlo raspoložena publika svih uzrasta. Njihovi aplauzi odali su počast čoveku koji je nedugo pred smrt, 2005. godine, posetio 42. Disovo proleće. Tom prilikom čačanskoj Biblioteci je poklonio oko 400 knjiga iz lične kolekcije, istakle su u završnici profesorke Ekonomske škole i organizatori programa Tatjana Blagojević, Svetlana Vasojević i Jasmina Obrenić.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakTodorović: Broj zaposlenih u Čačku tokom protekle decenije porastao za 10.000
Sledeći članakOvo su zemlje u kojima su građani Srbije trošili najviše novca, Grčka na prvom mestu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here