U Institutu za voćarstvo stvorena osamnaesta sorta šljive

0
1138

ČAČAK – Višedecenijski, kontinuirani oplemenjivački rad u Institutu za voćarstvo u Čačku na stvaranju novih sorti kontinentalnih vrsta voćaka prilagođenih uslovima umereno-kontinetalne klime, rezultirao je priznavanjem još jedne nove sorte šljive, koja je ispitivana pod oznakom hibrida 14/21. Ovo je 18. sorta šljive stvorena u Institutu.

U ovoj naučnoj ustanovi kažu da je hibrid šljive 14/21 nastao planskom hibridizacijom, ukrštanjem sorte “kalifornijska plava i “rut geršteter“.

Na oplemenjivanju, selekciji i ispitivanju hibrida dobijenih iz navedene roditeljske kombinacije sorti, radili su saradnici Instituta: dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana A. Paunović i dr Rade Miletić, koji su i autori, odnosno oplemenjivači novopriznate sorte.

Nova sorta se odlikuje umereno bujnim stablom retke krošnje. Prema vremenu cvetanja pripada grupi ranih sorti, samobesplodna je i zahteva prisustvo drugih sorti oprašivača u proizvodnim zasadima. Rađa umereno i redovno. Plodovi sazrevaju rano, tokom druge dekade jula, krupni su, prosečne mase 80–90 grama, okruglastog oblika, ljubičasto plave boje pokožice. Nije osetljiva na prouzrokovače plamenjače i rđe, tolerantna je na virus šarke šljive. Nova sorta šljive je ranog vremena sazrevanja, odličnog kvaliteta ploda koji je namenjen za upotrebu u svežem stanju. Imajući u vidu vreme zrenja, kvalitet, organoleptičke osobine i krupnoću plodova, koji se sve više traže kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, očekujemo da će ova sorta zauzeti značajno mesto u zasadima šljive u našoj zemlji i Evropi – izjavio je direktor Instituta za voćarstvo Milan Lukić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakVelimir Ilić: “Mali Šengen“ otvara put Albancima da parama stečenim kriminalom kupuju po Srbiji
Sledeći članakOrganska hrana – put do zdravlja ili marketinški trik

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here