U junu stižu mađarski stručnjaci koji će raditi na projektu izmuljavanja jezera Međuvršje

4
828

ČAČAK – Danas se sastala međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko kablarske klisure, kako bi na redovnoj sednici ispratila realizaciju prioritetnih projekata na ovom području.

Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture, Uprave za šume, JP Putevi, KUJU, JVP Srbijavode i Zavod za zaštitu prirode.

Nakon sastanka je saopšteno da je, sa aspekta održivosti, jedan od najznačajnih projekata kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata.

U toku juna se očekuje dolazak stručnjaka koje je mađarska strana angažovala za realizaciju ovog projekta. Ovaj projekat ima višestruki značaj pre svega za zaštitu od poplava, poboljšanje biodiverziteta, ali i za proizvodnju energije. Dogovoreno je da uskoro kreće i redovno čišćenje trave i trske na jezeru – rečeno je.

Precizirana je i realizacija i drugih važnih projekata.

Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar Banji, u sklopu Opšte bolnice Čačak, Prirodnjačkog centra, staklenog vidikovca na Kablaru, kao i nabavka ekološkog katamarana za krstarenja jezerom Međuvršje i obilaske srednjovekovnih manastira Srpske Svete Gore, će pomoći razvoju zdravstvenog i ekološkog turizma, kao i i ekonomskom osnaživanju lokalnog stanovništva. Na sastanku su dogovorene i aktivnosti za sanaciju visećih pešačkih mostova, izgradnju ulaznih kapija u predeo posebnih odlika, pristupnih saobraćajnica i mostova na području Ovčar Banje – na teritoriji opštine Lučani i grada Čačka.

U toku je uspostavljanje turističkog brenda područja, u skladu sa novim vizuelnim identitetom Srbije kao turističke destinacije. Na amfiteatru u Ovčar Banji, tokom letnje sezone biće organizovan širok spektar popularnih, klasičnih i duhovnih programa.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDvoje starijih ljudi koje je pokosio auto na pešačkom prelazu u veoma teškom stanju
Sledeći članakNastup mladih reprezentativaca Srbije na SP u fitnesu za mlađe kategorije u Čačku ocenjen kao uspešan

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here