U martu Zakon o poreklu imovine: Najavljeno “češljanje“ imovine političara, privrednika, ali i “običnih“ građana

2
476

Imovina političkih funkcionera, privrednika i „običnih“ građana biće „na skeneru“ od marta sledeće godine po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, pišu „Novosti“.

Prema saznanjima tog lista, za „lov“ na nelegalnu imovinu biće zadužen poseban sektor Poreske uprave koji je već formiran, a u koji će eksperte delegirati, između ostalih, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Narodna banka Srbije i Agencija za borbu protiv korupcije.

Pravna lica koja ne dostave tražene podatke posebnoj jedinici Poreske uprave, mogu biti sankcionisana od 100.000 do dva miliona dinara, a fizičkim licima koja ne čuvaju kao profesionalnu tajnu podatke do kojih su došla u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza, preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

U Ministarstvu pravde su za „Novosti“ rekli da očekuju da će svi organi uključeni u sprovođenje tog zakona biti spremni za njegovu „potpunu i doslednu primenu u skladu s rokovima“.

Na udaru tog zakona biće oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku veću od 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenjih prihoda.

Ko će biti proveravan, biće utvrđeno godišnjim smernicama koje donosi direktor Poreske uprave na osnovu analize rizika, ili po prijavi građana ili neke institucije.

Zakonom je predviđeno da se poreskom stopom od 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina koja predstavlja razliku između prijavljenih prihoda i uvećane imovine čije poreklo to lice ne može da dokaže.

Izvor: Novosti

Prethodni članakIN MEMORIAM: Antonije Đurić, književnik
Sledeći članakPet čačanskih firmi traže 15 radnika

2 KOMENTARA

  1. a do marta koje godine?

    kad god da ga donesu, do tada ce vec sve ispeglati u papirima ili preneti u poreske rajeve ono sto nisu

    i opet cemo biti „najbolji“ i sve ce biti po PSu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here