U Milanovcu potpisani ugovori o raspodeli sredstava za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta

0
110

GORNJI MILANOVAC – U zgradi Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu, ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je sa 14 predsednika opština i gradonačelnika ugovore o raspodeli bespovratnih budžetskih sredstava, koje Ministarstvo dodeljuje u cilju podrške jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za uspostavljanje i unapređenje jedinstvenog upravnog mesta.

  • Naša ideja je bila da potpisivanje ugovora o dodeli sredstava za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta organizujemo u Gornjem Milanovcu. Pre svega, iz razloga što opština Gornji Milanovac ima uspostavljeno jedinstveno upravno mesto još od 2020. godine i to je jedno od najboljih jedinstvenih upravnih mesta u Republici Srbiji, koje može da posluži kao primer dobre prakse drugim opštinama i gradovima. Zahvaljujem Dejanu Kovačeviću, predsedniku opštine Gornji Milanovac na izuzetnom dočeku kao i svima vama koji ste danas došli u Gornji Milanovac. Želim da, nakon što dobijete sredstva od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave što pre krenete u realizaciju ovog projekata, odnosno uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, zato što je to važno pre svega za naše građane, za našu privredu. Time se znatno ubrzavaju sve administativne procedure, građanima se olakšava ostvarivanje njihovih prava i praktično sve usluge dobijaju na jednom mestu, što je zapravo i smisao postojanja onoga što se prema Zakonu o opštem upravnom postupku zove jedinstveno upravno mesto – rekao je ministar dr Aleksandar Martinović.

Kako je naglašeno, od 2018. godine, kada je ministarstvo započelo realizaciju ovog projekta, zaključno sa 2023. godinom, u Srbiji je uspešno formirano 55 jedinstvenih upravnih mesta, tako da ovaj savremeni mehanizam, zasnovan na principima jednošalterskog sistema, funkcioniše u trećini opština i gradova Srbije.

  • Meni je izuzetno zadovoljstvo što je opština Gornji Milanovac danas u mogućnosti da bude domaćin ovako velikog skupa. Kao što znate, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je naše prvo ministarstvo kome se mi obraćamo i koje je nadležno za lokalne samouprave. Što se tiče same podrške od strane ministarstva, mi smo svake godine dobijali novac za neke od projekata. Tako da smo 2020. godine uveli jedinstveno upravno mesto. Drago mi je da ste aplicirali za taj projekat i drago mi je što ćete to uraditi, jer naša iskustva su izuzetno pozitivna. Građani mogu dolaskom na jedno mesto da podnesu više zahteva, ne moraju da idu od kancelarije do kancelarije, od sprata do sprata, od odeljenja do odeljenja, već sve to rešavaju na jedinstvenom upravnom mestu. Upravo to, i digitalizacija koju smo sproveli jeste nešto što unapređuje administarciju opštine, na zadovoljstvo građana i privrede. Zahvalnost ministarstvu što je prepoznalo opštinu Gornji Milanovac kao opštinu koja je dobro sprovela taj projekat – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBeograđanin izveo višemilionsku prevaru, oštećene i firme iz Čačka
Sledeći članakVideo prezentacija “Rimski vremeplov“: Oživljavanje rimskog nasleđa Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here